Стефан Мандел је у Румунији од 60-их кубурио, патио и страховао под режимом Николаја Чаушескуа као и милиони других Румуна који су заглавили у тој земљи. Једна ствар коју је у то режиму добио данас је директан разлог његовог богатства.

Прочитајте још: НЕЗАПАМЋЕНА ПРЕМИЈА: Уплатио 2 долара, добио 1,6 милијарди

Школовао се за економисту, испало је да јако добро разуме бројеве, као један од оних чудотвораца који их разумеју на интуитивном нивоу.

У 80-има је направио систем и погодио главни добитак. До данас је погодио чак 14 пута и многи су га се сетили док се очекује „Powerball” од 750 милиона долара, четврти највећи у историји САД.

Све је почело још давно у Румунији још под комунистима када је израчунао да ако купи срећке с одређеним бројевима, може бити сигуран да ће добити најмање други најбољи добитак. Наговорио је двојицу пријатеља да и они уложе новац, јер ипак није било јефтино купити толике срећке, и...

Прочитајте још: Јамајка: Добио милион долара на лутрији, лице прекрио маском

- Освојили смо 72.783 лева, што је тада било једнако 18-годишњој плати - рекао је Мандел за „Planet Money” 2016., а преноси „Washington post”.

И што је учинио? Искористио је новац како би са супругом и децом побегао из Румуније и временом се одселио у Аустралију. Тамо је свој систем још и усавршио. Наоружао се компјутерима, свиме што му је било потребно, и израчунао је које све комбинације мора да испуни како би био сигуран да ће добити.

Требало му је још новца. Што је значило још инвеститора. Па их је пронашао. И опет је успео. Па су то исто направили опет и опет. Кроз 80-е погодио је главни добитак 12 пута и присилио аустралијске надлежне службе да тако промене правила да више није могао да примењује оно што је чинио. Што се њега тиче, било је то сасвим ОК. Он је имао довољно новца да се окрене лотоу у Вирџинији у САД. Баш тај лото зато што је била реч о најмање комбинација које су се вртеле од свих других по САД.

Израчунао је да ће му за уплатити довољно комбинација бити потребно 7,1 милиона долара. А ствар се показала и крајње практичном јер се могло сасвим легално штампати и испуњавати листиће код куће. И опет је кренуо да прикупља новац од инвеститора, овај пут од њих неколико хиљада, па кад је скупио тих 7,1 милиона, стао је да чека док џекпот нарасте довољно да се све скупа исплати до одређене мере. Када је дошло време, три дана је испуњавао све потребне бројеве из свог дома у Аустралији. Био је фебруар 1992. када је џекпот нарастао на 27 милиона долара, он је уплатио и погодио. Био је то огроман новац у то доба. Операција је захтевала велику логистику. Унајмио је 30 компјутера и 12 ласерских штампача како би могао да штампа листиће. "Употријебили смо између 20 и 30 тона папира", причао је.

Само слање бродом у Вирџинију коштало је 60.000 долара. Одатле их је Американац Анитали Алеџ Џуниор, с којим је Мандел све договорио, преузео и расподелио десетинама својих службеника да их уплаћују по бензинским пумпама и дућанима у Норфолку. Два дана операција се одвијала савршено. А онда је неколико сати пре истека рока за уплаћивање, један од дућана престао да прима уплате. Испало је да су успели да уплате између шест и седам милиона листића, да су на крају ипак остали на милост и немилост вероватноће, огромној за лото у њихову корист, али с обзиром на уложено...

- Имали смо петорицу људи који су пратили извлачење. Када је изашла комбинација од 27 милиона долара, сви су били два метра у ваздуху - рекао је Алекс.

И не само што су освојили главну премију, него су добили још стотине мањих добитака, вредних укупно још један милион долара. На трен су их стали истраживати ФБИ и Аустралијска комисија за безбедност. А и Лутрија Вирџиније покушала је да заустави исплату. Испало је да је у то време то што су направили било савршено легално, иако данас више није. Директор лутрије Кен Торсон жалио се медијима, цитирао Томаса Џеферсона да је лутрија могућност обичног човека да за мали новац добије шансу да освоји велику награду. Кад се све сабрало и одузело, Манделови инвеститори нису се обогатили. Морали су да плате порезе, десетине људи који су учествовали у операцији, и на крају је сваки од 2500 инвеститора који је уложио 4000 долара, добио 1400 долара чистог добитка.

Мандел је био мозак операције и као конзултант је себи исплатио хонорар од 1,7 милиона долара. Наредне године организовао је у Гибралтару сопствену лутрију и... убрзо је провео неко време у затвору у Израелу. 2016. када су га лоцирали и интервјуисали, био је, међутим, у својој кући на плажи у јужном Пацифику, далеко од лутријске луднице.

(express.hr)