Створена у крви великог рата, нестала у ватри братских буктиња: Сто једна година од стварања прве и 76 од проглашења друге Југославије

Иван Миладиновић

01. 12. 2019. у 20:00

Створена у крви великог рата, нестала у ватри братских буктиња: Сто једна година од стварања прве и 76 од проглашења друге Југославије

Читање декларације о стварању нове државе Фото Архива "Борбе" и "Новости"

Ниједна од ових држава никад није постала онаква каквом су је творци замишљали. Уједињење није било диктат великих сила, већ остварење ратног циља

ПРОТЕКЛА је сто једна година од настанка прве, и 76 од настанка друге Југославије, ствараних на различитим, али великим идејама о заједничкој јужнословенској држави. Данас припадају историји. Али историја није нешто што пролази, она је знак нашег трајања у времену и простору. Она је заправо светионик прошлости који нам нуди оријентацију, ако умемо да је дефинишемо, да не залутамо у будућности и да лакше прођемо поред мртве страже свакојаке памети људске.

А историјски усуд каже да је прва Југославија створена у крви Великог рата, а друга изгорела у пламену шест братских буктиња. У међувремену је била сан, па идеал, нужност... Била је и "тамница и гробница народа", "вештачка версајска творевина", "победа српске буржоазије и остварење њених експанзионистичких тежњи", како су поручивали другови из Коминтерне. У сваком случају, ни прва ни друга Југославија, никад нису постале онакве каквим су их замишљали они који су их стварали.

Домаћи поборници ревизије историје све су гласнији у тумачењима да Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца није створена због тежње балканских народа за заједничком државом, него због геополитичких интереса великих сила, јер је версајски поредак имао само два главна циља - да обузда Немачку и бољшевизам.

НАРАВНО, заборавили су да је Србија, после првог пораза аустроугарске војске, на Церу, 20. августа 1914. године, дефинитивно утврдила ратне циљеве и свој "свети задатак": непоколебљива воља српског народа да се одупре нападачу и победом над њим оствари свој вековни сан да сви Срби живе у једној држави; да Јужни Словени у Аустроугарској искористе прилику која им се нуди и заувек се ослободе туђинског јарма...

Тог дана је Никола Пашић упутио меморандум свим посланицима (амбасадорима) Србије, у којем је образложио ратне циљеве и у оквиру тога нужност стварања једне, југословенске државе. Три месеца касније, 7. децембра 1914. године, донета је Нишка декларација, у којој се истицало да су приоритетни ратни циљеви Србије: ослобођење Хрвата, Словенаца и Срба који живе у Аустроугарској и уједињење са њима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Краљу Петру ореол неустрашивог борца


Упркос силним жртвама на фронту и у позадини, српска влада ниједног тренутка, ни када се у позну јесен 1915. године нашла у безизлазној ситуацији, није ни помишљала да обустави борбу, да се одрекне својих ратних циљева - стварања једне државе у којој би се, пре свега, сви Срби нашли на окупу. Одбила је све понуде Аустроугарске и Немачке о сепаратном миру.

Уједињење није било ни диктат великих сила ни историјска случајност. Остварење ратног циља Краљевине Србије, прокламованог Нишком декларацијом, представљало је велику победу српског народа. Дело националног ослобођења и тежња за сабирањем "неослобођене браће", започети још Првим српским устанком, приведени су крају.

КАДА је регент Александар Карађорђевић 1. децембра 1918. године, у кући трговца Алексе Крсмановића на Теразијама, прогласио да је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, мало ко од присутних је могао и да помисли да ће новонастала држава имати проблема око признавања. Најмање су то очекивали српски политичари од својих ратних савезника.

Tито са већницима Авноја


На захтев првог председника Владе нове државе Стојана Протића за међународно признавање, одговор је врло брзо стигао из Париза. Француско министарство спољних послова, које је припремало мировну конференцију, планирану за 18. јануар 1919. године, у име савезничких влада је послало телеграм следеће садржине: "Савезничке владе, примивши до знања учињену им нотификацију о уједињењу свих Срба, Хрвата и Словенаца под династијом Карађорђевића, присиљене су да јаве српској влади да не могу признати политичку промену извршену уочи Конгреса мира..."


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Србија између три царства


Српски политичари, који су се здушно залагали за стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, и поред резервисаног става земаља Антанте, доносе одлуку да на мировну конференцију у Париз пошаљу државну делегацију, која ће представљати Краљевину СХС. Да би се пред међународном јавношћу демонстрирало заједништво, и састав делегације је био на југословенској основи.

ОНО што је за прву Југославију био 1. децембар 1918, за другу је био 29. новембар 1943. године. Да је којим случајем друга, Титова Југославија, претекла, пре два дана, 29. новембра, славили бисмо Дан Републике и 76 лета њеног рођења. Готово 40 година, на једној полуистини, школоване су генерације и генерације Југословена, са убеђењем и импрегнираном подсвешћу да је тог дана у босанском градићу Јајцу формирана права народна влада - коју је народ сам изабрао.

На скупу, на коме су донете историјске одлуке о укидању монархије, увођењу републике, формирању шест федералних јединица - Хрватске, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине - и ударен камен темељац за увођење комунистичке власти у земљи, само две од шест републичких и једне административно недефинисане, војвођанске делегације, имале су какав-такав кворум. Из Црне Горе је у Јајце дошло свих 16, из Босне и Херцеговине 46 од 53 изабрана делегата. Из Хрватске 37 од 78, из Србије 24 од 53, из Словеније 17 од 42, из Војводине два од осам. Из Македоније и Санџака није дошао нико. Простим сабирањем лако је утврдити да је у Јајцу било знатно мање од половине изабраних делегата.

Ваља рећи и да је председник Авноја, хрватски политичар др Иван Рибар, на Првом заседању новембра 1942. у Бихаћу био представник Хрватске, док је у Јајцу преко ноћи постао представник Србије. А у Председништву су били босански лекар и политичар Војислав Кецмановић, црногорски комуниста Иван Милутиновић, хрватски лекар Павле Грегорић, словеначки књижевник Јосип Видмар и босански пуковник Сулејман Филиповић, који је у лето, те 1943. године, усташку униформу заменио партизанском. Војислав Кецмановић је водио цео ток заседања и предлагао све кључне одлуке Авноја.

РЕДИГОВАНА верзија записника са овог скупа, коју је урадио Моша Пијаде публикована је 1953. године. Нажалост, оригинални стенограми 44 говорника никад нису објављени и данас нису доступни ни истраживачима, а камоли широј јавности. Али и из редиговане верзије може да се реконструише један део заседања. Председавајући ни за једну одлуку није тражио гласање, већ је примењивао следећи принцип: "Према вашем аплаузу могу само констатовати да смо једнодушно прихватили."

Известилац Верификационе комисије био је Тодор Вујасиновић и делегат Босне и Херцеговине који је за говорницом рекао: "Мој би приједлог био да ми поред 142 поднесена пуномоћја присутних делегата верифицирамо не само свих 108 одсутних, већ да сматрамо вијећницима како 11 одсутних другова из Санџака, тако и 42 одсутна из Македоније!"

Тако је легализовано да мањина од 142 делегата одлучује у име већине од 153 одсутна делегата и да се усвоји декларација којом је Авној проглашен "врховним законодавним и извршним представничким телом Југославије" и "врховним представником суверенитета народа и државе Југославије као целине".

ВЕЋНИЦИ су у Јајцу донели Декларацију у којој су констатовали да је у току народноослободилачке борбе створен нов однос снага који мора бити изражен на одговарајући начин у управном и државном вођству; да су скршени остаци великосрпске хегемонистичке политике и створени материјални, политички и морални услови за будућу братску, демократску, федеративну заједницу југословенских народа...

Донетe су одлукe o одузимању права југословенској влади у иностранству и о забрани повратка у земљу краљу Петру Другом Карађорђевићу. Монархија није укинута, али је "правно суспендована".

На дневни ред после декларације стигао је предлог да се формира "Национални комитет ослобођења Југославије као врховни привремени орган врховне народне власти Југославије", односно привремена влада. Председник Националног комитета ослобођења и повереник за народну одбрану (читај: министар) постао је Tито, потпредседници су били Едвард Кардељ, Владислав Рибникар и Божидар Маговац, повереник за спољне послове др Јосип Смодлака, за унутрашње послове Влада Зечевић, за просвету Едвард Коцбек, за народну привреду Иван Милутиновић, за финансије Душан Сернец, за саобраћај Сретен Жујовић...


ТИТО ПОСТАЈЕ МАРШАЛ

КЊИЖЕВНИК Јосип Видмар у име словеначке делегације је предложио да се Тито прогласи за маршала. Сви присутни устају. Буран и дуготрајан аплауз. Усклици "Живео Tито!" Међутим, један догађај бациће историјску сенку на одушевљење којим је овај предлог прихваћен. Претходила му је Брозова одлука, донета четрдесетак дана раније, када је самог себе прогласио за маршала, о чему сведочи велики број диплома уручених полазницима официрске школе, на којима се он потписао као "маршал Југославије".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

nikanor

01.12.2019. 20:43

Zašto uvek isečete fotografiju baš kod Moše Pijade? Zašto je nikad ne objavite celu? Ja ću vam reći. Zato što pored njega sedi ustaški oficir.

Borsa

01.12.2019. 20:51

@ - Vidiš tačno je ono pravilo-stvoreno u krvi,tako se i raspalo -u krvi..

Banaćanin

01.12.2019. 22:04

Za stavaranje i raspad Jugoslavije najveći krivac je kralj Aleksandar I Karadjordjević. Autor gornjrg teksta namerno baca akcenat na drugo zasedanje AVNOJ-a, a vrlo malo piše da je kralj Aleksandar uporno odbacivao zahteve Pašića, savete Mihajla Pupina, koji je uzgled bio jako uticajan kod američkog predsednika, kao i mnogo drugih ličnosti koje su mu sugerisali da ostavi Hrvate i Slovcence po strani. No, sve se ovo danas publikuje nebili se gradjani Srbije opredelili za monahrhiju.

Sale

01.12.2019. 22:22

Zlo kakvog nema u istoriji čovečanstva! Da Karađorđevići imaju patološku potrebu za biološkim unštenjem Srba da bi se do poslednjeg Srbina stvorila Hrvatska koju su branili od prirodnog srpskog saveznika Italije!

Nikola I.S.

01.12.2019. 22:36

Влада Краљевине Србије и Краљ ствотили су државу из три дјела, како јој име само каже,(СХС),а онда је Броз од Србије направио 7 државица, и тиме Србима одузео и будућност и све што су добили у 4 рата. БРОЗ највеће зло које је снашло Србе у читавој историји.

Banaćanin

02.12.2019. 14:55

@Nikola I.S. - "Nikola I.S." Izvrčeš istoriju. Upravo Aleksandar I Karadjordjević je najveći krivac što je toliko Srba izginulo u II svetskom ratu i devedesetih proškog veka. Da je poslušao Pašića, Pupina i druge vidjene ljude, možda u Srbije i nebi bilo komunizma, ali on je hteo da bude veliki kralj. Da je ostala kraljevina Srija, verovatno Tito ne bi postojao. Evo sada opet engleski špijuni propagiraju monarhiju. Razmislite koje nam zlo ponovo dolazi od engleza.

Црни Сале

01.12.2019. 23:19

После свега никад више! Да се сви Срби уједине! Живела Велика Србија!

Radnik

05.12.2019. 01:43

@Црни Сале - Crni Sale, koju veliku Srbiju kada ni ovu malu ne umeju da održavaju?

Srboljub

09.12.2019. 01:08

Najbolji su je stvarali, najgori rasturali. Narod lepo kaže, daj budali kliker i njega će da pokvari.