У данашње време нико при здравој памети не би одабрао локацију за снимање филма на месту која се користила за нуклеарна испитивања. Опасности које прете из нуклеарног зрачења познате су још од 1927. кад је амерички Херман Џозеф Милер открио да продужена изложеност зрачењу може имати невероватне учинке на здравље људи, а до раних педесетих година прошлог столећа било је познато да нуклеарне експлозије производе огромне количине пепела који је врло радиоактиван и потенцијално смртоносан. Ипак, продуценти филма "Освајач" су 1954. године одлучили да сниме филм у близини забаченог града Сент Џорџа у пустињи Утах, само стотинак километара од злогласног места за нуклеарна тестирања у Невади. Тамо је отприлике 100 нуклеарних бомби разних јачина тестирано током 1950-их. Облаци у облику печурака досезали су висину од неколико стотина метара, а јаки ветрови носили су радиоактивне честице све до пустиње Утах. Када је почело снимање филма "Освајач" брда око Сент Џорџа била су прекривена слојем смртоносне нуклеарне прашине, пише Vintage News.

Сви умрли од рака


"Освајач", филм који приказује бурну љубавну везу између монголског ратног војсковође по имену Темујин и прекрасне кћери његовог најгорег непријатеља, као главне глумце имао је звезде - Џона Вејна, Сузан Хауард и Педра Армендариза.

Иако су филм тада критичари дочекали "на нож", Вејн и Сузан нису превише бринули - обоје су иза себе имали низ успешних филмова и право богатство. Нису ни слутили да ће "Освајач" ипак дугорочно имати огроман утицај на њихов живот.

Наиме, од 220 људи који су радили на продукцији, 92 је умрло од рака, међу којима су Вејн, Хауард и Армендариза. У време кад се снимање одвијало, власти су место снимања означиле сигурним од штетних утицаја радиоактивних честица иако су уочене ненормалне количине зрачења приликом испитивања подручја. Тло је и данас радиоактивно.

Модерна истраживања су показала да је тло око града Сент Џорџа радиоактивно и у 2000-има. Стога, чињеница да је готово половина глумаца и филмске екипе умрла од рака вероватно није случајност, већ резултат дуготрајне изложености зрачењу. Џон Вејн је прво оболео од рака плућа, да би умро од рака желуца 1973. године. Иако су многи пријатељи покушали да га увере да је његово стање последица изложености зрачењу на сету "Освајача", он је тврдио да је болест узрокована његовом зависношћу о цигаретама. Наиме, Вејн је пушио невероватних шест кутија на дан.

Но, Вејнови синови Патрик и Мајкл, који су 1954. посетили сет и играли се с Гајгеровим бројачем око контаминираних стена, обојица су развили бенигне туморе које су морали да одстране. Сусан Хауард освојила је своју прву и једину награду Оскар 1958., две године након што је "Освајач" објављен, за улогу затворенице са смртном казном у успешном филму "Желим живети!".

Петнаест година касније њена каријера се нагло завршила кад јој је дијагностификован рак мозга, који је такође вероватно резултат дуготрајне изложености зрачењу. Умрла је 1975., у 57 години живота. "Освајача" је произвео нико други него познати продуцент и пословни магнат Хауард Хјуз. Он је схватио да људи који су учествовали у продукцији филма умиру.

Будући да је он био особа која је одобрила снимање на месту у близини града Сент Џорџа па је знао да је место потенцијално опасно, осећао се толико кривим да је платио 12 милиона долара за куповину свих постојећих примерака филма. Иако се не може дефинитивно доказати да су карциноми који су усмртили половну људи који су радили на филму, стручњаци тврде да се толико случајева смртоносне болести међу људима који су радили на сету не може се одбацити као пука случајност.
(Експрес.хр)