На данашњи дан, 26. новембар 1922. године отворена је гробница фараона Тутанкамона, коју је у Долини краљева код Луксора открио енглески археолог Хауард Картер.

Картер и лорд Карнавон били су први људи који су ушли у гробницу после више од 3.000 година када је у њу положен фараон.

Прочитајте још: Српски цариници штите и светску културну баштину: Све учесталије кријумчарење артефаката, старих и по неколико хиљада година

Тутанкамон је био египатски фараон. Владао је највероватније од 1334. п. н. е. до 1325. п. н. е. за време осамнаесте династије. Његово првобитно име, Тутанкатон, значи „жива слика Атона“, док Тутанкамон значи „жива слика Амона“.

Прочитајте још: Решена мистерија Бермудског троугла!? Легенда постаје стварност, пронађени докази! (ВИДЕО)

Упркос томе што је гробница откривена још у прошлом веку, она и даље крије бројне тајне о самом фараону али и египатској историји.

НЕРЕШЕНЕ МИСТЕРИЈЕ ТУТАНКАМОНА

1. Није познато ко су били Тутанкамонови родитељи. Тутанкамон се помиње као краљев син, али није јасно о ком краљу се ради. Највећи број стручњака сматра да је он био син Аменхотепа III (вероватно не са његевом женом Тијом) или Аменхотепа IV (Ехнатона), вероватно са његовом другом женом, Кијом. Када је Тутанкамон наследио Ехнатона на престолу, Аменхотеп III је већ неко време био мртав.

Неки египтолози сматрају да је период од смрти Аменхотепа III, до доласка на власт Тутанкамона износио седамнаест година, иако око тог питања нема консензуса. Тутанкамон је владао Египтом између осам и десет година. Испитивања његове мумије говоре да је Тутанкамон био веома млад када је умро. Претпоставља се да је тада имао само 19 година. До овог закључка се дошло после испитивања његових зуба. Ако би ово било тачно, то би значило да је Тутанкамон рођен између 1342. п. н. е. и 1340. п. н. е. и учинило би мање вероватном претпоставку да је Аменхотеп III био његов отац.

Depositphotos


2. Није познато ни ко је пре њега владао. Наводно, то је био Сменкара, веома контроверзна личност из историје. Неки мисле да је он био рођак Енхенатона.

3. У данашње време, Тутанкамон спада у најпознатије фараоне, пре свега због тога што је он једини египатски фараон чија је гробница пронађена нетакнута у 20. веку.

4. Није познато ни ко је владао после њега. Тутанкамон је преминуо са 19 година и није имао наследнике. Историјски списи кажу да је био ожењен Анкесенамон, Нефертитином ћерком и да су имали две ћерке које су умрле убрзо након рођења. После Тутанкамонове смрти, Анкесенамон се удала за Аја, могуће под принудом, и убрзо нестала из писане историје.

5. Тутанкамона је наследио Ај, а убрзо затим, Хоремхеб, који је уклонио већину трагова о Ехнатону, Тутанкамону и Ају.

6. Узрок Тутанкамонове смрти дуго није био познат. Тело је први пут испитивао тим Хауарда Картера, двадесетих година 20. века. 2005. године, египатски археолог Захи Хавас је изнео резултате истраживања Тутанкамонове мумије по којима нема података који би указивали на то да је фараон убијен. Постојала је рупа у глави, али је она највероватније настала током мумифицирања. Постоје налази који указују на могућност да је Тутанкамон сломио ногу, и да је могуће да је умро од последица инфекције.

Почетком 2010. године тим научника из Сједињених Америчких Држава објавио је разултате истраживања ДНК анализе и рендгенских снимака Тутанкамонових костију у којима је закључено да је фараон највероватније умро од последица маларије у комбинацији са коштаним обољењем. Налази наводе на закључак да су за смрт Тутанкамона (у 20. години 1324. пре нове ере) највероватније одговорни лоша циркулација крви у коштаном ткиву, уз слабљење или делимично уништење костију, у спрези са маларијом.

Depositphotos


Последњим истраживањем из августа 2010. откривено је да је Тутанкамом плод инцеста и да су његови родитељи у ствари брат и сестра. До ових података дошло се ДНК испитивањем 16 мумија. Научници сматрају да се због сродности родитеља лакше преноси копија лоших гена на потомка. Це-Те снимања показала су да је Тутанкамон имао генетску деформацију стопала и расцеп усне што му је отежавало живот, али не у тој мери да га убије.

Према истраживањима египтолога Криса Наунтона сматра се да је фараона ударио точак кочија које су се кретале великом брзином и да му је тело због тога било унакажено и захтевно за балсамовање. Због лоше урађеног балсамовања његово тело се запалило у саркофагу услед хемијске реакције.

(Edukacija.rs)