ДА пут до породичне пензије може да потраје пет месеци Јасмина Танасијевић из Београда није могла ни да наслути када је 20. јуна ове године поднела захтев ПИО фонду после смрти оба родитеља. Од јуна до данас једини одговор који је добила из Фонда је позив од 30. августа, када су јој тражили допуну документације и од тада - ништа више.

Јасмини су у року од две недеље преминули и отац и мајка, који су били и њени издржаваоци, пошто јој је 2008. године утврђена дијагноза реуматоидног артритиса. Према њеној причи, више од годину дана трајала су испитивања док није утврђено да болује од ове врло неугодне аутоимуне болести. Да несрећа буде већа у том периоду је добила и отказ у Електродистрибуцији и од тог тренутка не ради. Пуних 11 година живела је од родитељске пензије.

- Шест година сам примала биолошку терапију једном недељно, а сада је добијам на три седмице - каже Јасмина. - Свака терапија захтева једнодневну хоспитализацију. По савету својих лекара, предала сам захтев за породичну пензију својих родитеља, што ми по закону и припада. Међутим, не знам да ли због неажурности Фонда или нечег другог, али одговора нема пуних пет месеци.

Објашњава да је у ПИО предала више од 100 папира медицинске документације. Никаква лекарска комисија није је дочекала да утврди степен њене болести, а од службеника који је примио није добила ни "добар дан", а камоли детаљнију информацију о свом предмету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НОВИ ПРОПИСИ О ПИО: Дужнике бришу после 6 месеци


Јасмина тренутно живи од социјалне помоћи која износи око 8.000 динара, а само месечни рачуни су јој око 20.000. Највише би волела, како каже, да сама зарађује за свој живот, али је болест, од које нема излечења, спречава у томе. Тренутно има оштећења на петама и прстима, не може дуго да стоји, а уз сву терапију користи и цитостатике.

- Према сајту ПИО фонда, иако сам навршила 50 година имам право на породичну пензију на основу примања оба преминула родитеља. Зато сам и поднела захтев - објашњава Јасмина Танасијевић.

Наша саговорница се пита да ли је могуће да је службеницима ПИО фонда потребно толико времена да одлуче о њеном случају.н


БЕЗ ОДГОВОРА

НА питања "Новости" упућена ПИО фонду да нам разјасне процедуре и рокове остваривања права на породичну пензију, из ПИО фонда нисмо добили одговор. Није стигао ни одговор на питање да ли је могуће да подносилац захтева пуних пет месеци чека одговор иако је законски рок 60 дана од тренутка подношења неопходне документације.