Отрована риба највише се продавала у Новом Саду: Размере помора много веће од очекиваних

З. Р. - З. Г.

петак, 22. 11. 2019. у 07:30

Отрована риба највише се продавала у Новом Саду: Размере помора много веће од очекиваних

Риба доспела до Најлон и Кванташке пијаце у Новом Саду Фото З. Грумић

Радници рибочуварске службе непрекидно на терену код Великог бачког канала од Србобрана до Бечеја

РАДНИЦИ рибочуварске службе Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине" и у четвртак су, од Србобрана до Бечеја, вадили угинулу рибу из Великог бачког канала. Показало се да угинуле рибе има много више од три тоне, колико су надлежни првобитно проценили. Риба се извлачи мрежама из чамаца и истовара на обале, а одатле одвози на спаљивање у кафилерију у Сомбору.

Прочитајте још: Загађена угинула риба завршила У НАШИМ ТАЊИРИМА: Шокантан епилог помора у Великом бачком каналу

Пецароши из овог дела Бачке кажу да је од еколошке катастрофе тужније и опасније то што су рибокрадице покупиле велике количине крупних примерака ошамућене рибе и продавали је на пијацама по нижим ценама. Још нису саопштени резултати испитивања о супстанци која је изазвала помор, па постоји бојазан да ће на славским трпезама завршити можда отрована риба. У домовима здравља у Србобрану и Бечеју, као и у Општој болници у Врбасу, кажу да, засад, није забележен повећан број пацијената са стомачним тегобама или неким другим симптомима који би указивали на тровање рибом.

Професионални алас Будимир Трајковић, власник радње за улов рибе у Бечеју, рекао је за "Новости" да нема никакве сумње да је риба из загађеног канала завршила на пијацама.

- Највише се продавала на "Најлону" у Новом Саду и на пијацама у насељу Ново Село у Бечеју и Бачком Петровом Селу. Да је било велике продаје на црно види се по паду промета у нашој радњи. Продавали су највише шарана и толстолобика, који су у велепродаји 300 и 320 динара килограм, а рибокрадице су их давале за 200 динара - наводи Трајковић.

Према његовим речима, неће се појавити било какве тегобе од конзумирања те рибе, јер је била здрава, пошто је извађена из Канала док је бежала од загађене воде.

Трајковић каже да је највише страдао ситни толстолобик, чија слика на гомили пружа језив призор. Много племените рибе попут шарана, смуђа, сома..., напомиње он, успело је, срећом, да се спасе одласком у Тису, у коју се Велики бачки канал улива код Бечеја.


Директор "Вода Војводине" Славко Врнџић рекао је да се у Каналау десила катаклизма. У Шећерани у Црвенки, коју је општинска инспекција за заштиту животне средине у Кули означила као кривца за помор рибе, одлучно одбацују оптужбе да су загадили Канал, иако еколози у Врбасу и Бечеју имају сазнања да се у тој фабрици догодила хаварија, услед које су технолошке отпадне воде завршиле у Каналу. У међувремену, рекао је Врнџић, инспекција је констатовала и изливе отпадних вода у Канал из Фабрике уља и биљних масти "Витал" у Врбасу.

ШВЕРЦЕРИ НУДЕ ВАН "НАЈЛОНА"

НИЈЕ могуће да неко продаје рибу на "Најлону" јер то није дозвољено и не би своју робу могао да пронесе у пијачни круг поред дежурних службеника на улазима - каже за "Новости" продавац у Новом Саду. - Ригорозне су и инспекцијске контроле, тако да за такву трговину нема шансе. Повремено се појави неки "илегалац" који донесе мању количину рибе у некаквој гајбици и то брзо распрода на тротоару ван круга пијаце, ако се у међувремену не појаве тржишни инспектори па га спрече.

Ни на Кванташкој пијаци у Новом Саду није дозвољена продаја живе, односно свеже рибе.