МОЛЕКУЛИ шећера, кључни у развоју живота на Земљи, пронађени су на два различита метеорита. Откриће указује на то да се живот на нашој планети развио уз „малу помоћ“ из свемира.

Прочитајте још: Европска свемирска агенција упозорава: У космосу је "гужва"

Једно од пронађених једињења је рибоза, кључни састојак рибонуклеинске киселине (РНК), навео је стручни тим састављен од научника из Насе и три јапанска универзитета.

Научници истичу да су предузели изузетне мере опреза да би били сигурни да није у питању проста контаминација узорака.

Међутим, атоми угљеника пронађени у молекулима шећера са метеорита другачији су од оних који се уобичајено могу наћи на Земљи, наводи се у истраживању.

Прочитајте још: Бивши официри америчког ваздухопловства поручују: Ванземаљци су нам "искључили нуклеарно оружје" (ВИДЕО)

Стручњаци се надају да ће своје откриће моћи и да упореде са узорцима на јапанској сонди „Хајабуса 2", која је успела да слети и узме узорке са астероида Рјугу, а сада је на путу ка Земљи.

Научници нису пронашли шећере који сачињавају ДНК, али је рибоза кључни састојак РНК, која се вероватно прва развила у еволутивној историји.

„Истраживање нуди прве директне доказе рибозе у свемиру и доношење шећера на Земљу. Ванземаљски шећер можда је допринео формирању РНК на нашој планети што је потенцијално довело до развоја живота", рекао је вођа истраживања Јошихиро Фурукава са Универзитета Тохоку.

(rts.rs)