ЛЕГЕНДАРНУ спикерку РТС Стаку Новковић Ђорђевић (75) старије генерације памте по професионалности, дотераности, одмерености и озбиљности. И данас је препознају на улици. Комплименти не изостају. Иако је у пензији 18 година, то јој не смета да живи пуним плућима и ужива у животу. Иде на балет, брине о животињама, путује, иде на концерте, представе...

Стакини пензионерски дани почели су у бурна времена, после 5. октобра. Тада су је, каже, демократе отерале у пензију.

- Нисам морала да одем, међутим, после 5. октобра, догодила се "освета победника" над свима нама који смо радили и знали свој посао - каже, за "Пензионер", Стака Новковић Ђорђевић. - Рекла сам да идем на годишњи одмор, а они су то искористили да ме пошаљу у пензију. Хвала им на томе. Ево, уживам у пензији и демантујем све оне који су мислили да ћу изгубити животни компас када не будем радила. Грдно су се преварили.

Са ведрином у гласу истиче да не посустаје ни у осмој деценији живота, здравље је служи што је, признаје, у трећем добу најважнија ствар.

- Старост је једна врста болести, а све зависи како је прихватите. Богатити се знањем и љубављу, а чистити се од злих мисли и дела. То је рецепт за срећнији живот у младости, а и у добу које се зове старост.

Како изгледа један ваш дан?

- Три пута недељно идем на вежбање у Народно позориште. Тренира нас бивша балерина која такође има доста година. Направила је дивну синтезу балета и гимнастичких вежби за госпође у годинама. Вежбамо пола сата поред балетског штапа, у партеру, стојећи. После тога долази њен брат и прати нас на клавиру. Та активност нам подигне тонус, расположење, даје нам вољу и уверава нас да можемо. По подне се бринем о својим кућним љубимцима, али и о животињама које живе у мојој улици. Имам руског хрта и маце и врло сам одговорна према њима. Носим храну и мацама у комшилуку. У томе ми помаже једна пријатељица, па нам је пуно срце кад су наши пријатељи сити и срећни. Што се више дружим са животињама, видим колико међу њима има реда и достојанства.

Фото:К.Михајловић

Информисани сте, читате, идете у позориште и биоскоп. Да ли вас то исцрпљује?

- Трудим се да читам, гледам емисије које су ми интересантне, представе, филмове. Путујем. Старост није лака, али ако вас здравље служи, она може бити лепа. Још имам добру енергију и према младима и према старима. И данас волим лепу хаљину и шминку, само се од фризирања мало одмарам. Имам добре пријатељице, животиње које волим. Чак ми се чини да сад имам више обавеза него раније. Све нас чека она госпођа која има четири слова у имену. Али, живот је победа и боље је и понекад претерати него стати.

Да ли вас људи препознају на улици?

- Зачуђена сам колико ме људи познаје, прилазе ми и у самопослузи, и на улици. Кажу ми "како се у ваше време лепо говорило, ми смо учили тај језик, гледали, упијали. А ово сад је страшно". Мада, није ни сад све тако црно, и данас има добрих водитеља и новинара.

Фото:К.Михајловић

БАКА САМ САМО СВОМ УНУКУ

СТАКА је каже "увредљива" и не воли када је неко назове бабом.

- Ја сам бака само свом унуку. Не дозвољавам да ми неко каже "види је ова баба". Ако ми је живот оставио неколико бора на лицу, то не значи да неко може да ми се обрати на тај начин. На то одмах реагујем и кажем "баба ти је мама" - каже кроз смех чувена спикерка. - Мој унук има 13 година, бави се спортом, иде у музичку школу и на такмичења из математике.