И ове године на Royal Ascotu, у најексклузивнијем ВИП делу, многе су очи биле упрте у мушкарца који је на глави носио црни шешир. Помало чудан одабир за мушкарца који је већину свог времена провео у традиционалној одећи специфичној за Дубаи. Шеик Мухамед ал Мактум, који је већ 13 година познат као владар Дубаија, овиме је очито желио одати почаст земљи у којој и сам поседује многобројне некретнине, али и најтрофејније коње и има близак однос са самом краљицом Елизабетом II.

Све до ове године шеик је на најважнију трку стизао у друштву своје шесте супруге, принцезе Хаје, чији је отац, краљ Хусеин, деценијама био владар Јордана, а који је своју ћерку одгајао поприлично слободно за тамошња поимања. Наиме, Хаја је прва Арапкиња која се са својим коњем, као јахачица, такмичила на Олимпијским играма одржаним 2000. године у Сиднеју. Управо је због свог васпитања - независна, али одана свом мушкарцу - била идеална жена шеику. Уз све то, с дипломом Оксфорда и праменовима у коси, Хаја је била и прва жена у Јордану која је имала возачку дозволу за теже категорије јер је желела сама да превози своје коње на такмичења.

Када се зна однос мушкараца и жена у том арапском свету, све је зачудила вест пре неколико месеци да је принцеза Хаја побегла од свог супруга с њихово двоје деце и да је своје уточиште потражила прво у Немачкој, а потом и Лондону. Он се пак на овогодишњем Royal Ascotu, иако је стигао без Хаје, али и било које друге од својих шест жена или 30-еро деце, колико их има, понашао као да га ништа од тога није погодило. Хаја је трећа, барем што се службено зна, принцеза Дубаија која је одлучила да побегне од шеика Мухамеда, али и једина којој је то и успело. Осим ње, у бег су се дале две шеикове ћерке, али је за њих сан о слободи остао недосањан.


За Хају су, барем се чини тако, на помолу неки бољи дани, а у Лондону је ових дана започела и мучна битка за старатељство над њихово двоје деце јер је шеик Мухамед затражио да се врате у Дубаи, док принцеза Хаја тражи од британског законског система да заштити како њу, тако и њене наследнике. Британски медији најављују споменуту бракоразводну парницу као једну од највећих у историји, одмах након оне између принца Чарлса и принцезе Дајане, а могла би бити и најскупља у Великој Британији јер се шеиково богатство процењује на четири милијарде долара.

Због свега тога не треба се чудити што се појављује и све више теорија завере, а сваки корак принцезе Хаје помно се посматраа. Оно што многе чуди чињеница је да нигде на свету не постоји такав јавни надзор какав се налази у Дубаију. Примера ради, у Вашингтону је на улицама око 4.000 камера, док је Дубаи прекривен с њих 35.000. Било би чудно да, када је добро познат однос мушкараца и жена у том арапском свету, сам владар није наредио да се сваки корак његове супруге и деце помно прати. Како је тада могуће да је она имала привилегије да, када пожели и без питања, узме неки од њихових приватних авиона?


Све се то потеже јер је шеик Мухамед не тако давно доживео чак два покушаја бега, и то од својих ћерки, стога се поставља питање да ли је он на тим примерима научио нешто јер му је, како неки медији пишу, такво понашање рођених ћерки нанело поприличну срамоту и наштетило угледу, откривајући на неки начин шта се догађа иза затворених врата. Иако је Хаја рођена и одрасла у краљевској породици у Јордану, Дубаи има нека друга правила. Док се јорданска краљевска породица више придржава британског модела, према којем принцезе и принчеви воде хуманитарне организације и поприличносу јавно изложени, за краљевску породицу Дубаија то је нечувено јер су они навикли да чувају све оно приватно од јавности.

На пр., прва жена шеика Мухамеда, Хинд бинт Мактум бин Јума Ал Мактум, с којом има дванаесторо јеце, готово и није била виђена у јавности. Емирати и даље захтевају да мушкарац има старатељство над женом, што значи да супруг и отац може у потпуности да контролише живот своје супруге или черки - жене могу радити тек уз њихову дозволу, за одбијање сексуалног односа са супругом морају имати добро оправдање; уколико неудата а трудна жена стигне у болницу у Дубаију, може бити ухапшена, а исто правило важи и за оне које доживе спонтани побачај. А оно што је најважније, а што се посебно тиче принцезе Хаје, жена која затражи развод од свог супруга и пожели да се уда за другога пуно старатељство над децом мора предати бившем супругу.

Све то још је строже за чланове краљевске породице у Дубаију, у којем сте, ако и имате важну титулу принцезе, у ствари - затвореница.

- Једноставно речено, не можете имати нормалан живот.Што то значи? Рецимо то овако - иако имате прилику да студирате на најпрестижнијим факултетима широм света, одмарати се у најлуксузнијим ресортима... слободу да сами одлучујете о свом животу, кратко речено, немате - открио је то медијима арапски дисидент добро упућен у тамошња збивања.

Све то доживеле су и две шеикове ћерке које су помно планирајући покушале да побегну. Прва је то направила 2001. принцеза Шамса, која се бавила јахањем и студирала у Великој Британији. Иако је све испланирала и оставила свој црни Ранге Ровер близу стајаштале, Мухамед је ангажовао своје људе у потрази, хеликоптери су надлетали подручје, а Шамса је на крају пронађена у Кембриџу и присилно одведена у Дубаи.

Вест је, захваљујући Шамси, која је ангажовала адвокате у Лондону, али и обавестила о свему британску полицију назвавши их из Дубаија, доспела у јавност. Иако је покренута и истрага о томе је ли она одведена против своје воље, на крају је све пало у заборав те је Шамса остала у Дубаију, мада се нигде није појавила последњих 18 година, а одавно се нагађа да више није жива.

Иако сестра није успела да побегне, све то није обесхрабрило принцезу Латифу да покуша исто. Уживала је у луксузу о којем нето може тек сањати - у палти је имала чак свој приватни велнес део са базеном, собом за јогу, али и онима за фризуру и маникир - али све то није ју занимало. Латифа је одувек сањала о нечем другом

Латифа се једног дана нашла са пријатељицом у кафићи, отишла у WЦ, скинула абају, нанела јачу шминку и ставила наочаре за сунце, решивши се успут мобилног телефона. Потом су се одвезле до границе с Оманом па су се сусреле с бившим француским шпијуном Хервеом Јаубертом који је управљао јахтом. Требало је да оде до Шри Ланке, а потом и у Америку. Иако је размишљала о Великој Британији, била је свесна тога да њен отац тамо има поприлично јаке везе, стога је била мала веројатност да ће јој неко помоћи.


Пловили су осам дана хранећи се чоколадицама јер су пацови запосели кухињу и користећи се лошом интернет везом како би западњачким новинарима дали потребне информације да прошире вести како би коначно били сигурни. Нажалост, сателитска веза којом су се користили била је "проваљена", а педесетак километара од Индије брод су запленили индијски војници. Иако је затражила политички азил, није га добила, а ускоро је уз њихов брод био усидрен ратни брод из Емирата јер су вође Дубаија јавиле Индији како је кћи шеика Мухамеда заправо отета.

Латифа је одведена, а екипа с којом је покушала побјећи завршила је у затвору. Шеок је окренуо целу причу против француског шпијуна, којег је оптужио да је тражио откуп од 100 милиона долара да ослободи Латифу.

Иако се Латифа није познавала с принцезом Хајом , будући да свака шеикова жена с децом живи у својој кући и нема контакте с другима, шеста шеикова супруга одлучила је помоћи својој поћерки. У то време спријатељила се с првом председницом Ирске Мери Робинсон. Управо од ње затражила је да дође у Дубаи и помогне јој у рјешавању породичне ситуације.

Ни дан данас није познато је ли она била упозната с тиме да ће се сусрести с Латифом и да ће је фотографисати, но то се на крају и догодило. Латифа је на ручак дошла тотално дезорјентисана, чупава и на себи је имала фармерке, нешто у чему се за тако важан догађај не би требало појавити. Након свега Мери Робинсон рекла је како принцеза Латифа данас жали због покушаја бега, додавши како јој је преко потребна психолошка помоћ. Вративши се у Ирску, председница је прозвана јер се упетљала у приватне ствари краљевске породице, а у обрану је прискочила и сама принцеза Хаја. Иако је одбила дати детаље о својој покћерки, рекла је:

'Када бих и на тренутак помислила да у свему томе има истине, не бих више ни часа остала овде.'


Неколико месеци касније принцеза Хаја у окриљу ноћи побегла је из Дубаија. На велико изненађење многих, није отишла у родни Јордан, вероватно не желећи брату, актуалном владару, да донесе нове проблеме јер их Уједињени Арапски Емирати поприлично финансирају. Уместо тога одабрала је прво Немачку, коју сматрају најнезависнијом земљом западне Еуропе о арапском капиталу. Али из још непознатих разлога убрзо је с децом пребегла у Лондон, који је за њу, из очитих разлога, пуно ризичнији јер шеик Мухамед онде поседује многе некретнине и познаје утицајне људе.

Није требало дуго времена да јавност повеже конце и да се схвати како је Хаја очигледно несшто сазнала о принцези Латифи с чиме се једноставно више није могла носити. Једино је помало нејасна чињеница је да је из Дубаија успела да побегне са чак 40 милиона долара, због чега се многи питају да ли су се можда она и шеик у тајности договорили око развода. Наиме, шеик Мухамед све више допушта својим синовима да доносе одлуке, а они, наводно, нису били ни најмање задовољни Хајиним јавним појављивањима и путовањима по свету, стога остаје отворено јесу ли она и шеик заправо све договорили, али и искористили целу ситуацију с Латифом да изгледа као да је она побегла, како он не би још једном био осрамоћен.

С друге стране, ако је он то и допустио, зашто ју је онда тужио у Лондону и тражио старатељство над њихово двоје деце? Многи стручњаци, посебно из правних кругова, виде одговор у томе да се шеик одлучио на тужбу у Лондону како би јасно дао до знања да неће допустити својој жени да напусти земљу без његове дозволе. Хајин одговор на све била је нова тужба која је уобичајена за породично насиље, али и заштиту од брака под присилом за њихово малолетно дете, иако, барем до сада, шеик није био познат као неко тко тера своју децу у договорени брак.

Закључак Дејвида Хаига, британског адвоката упознатог с целом ситуацијом, поприлично је јасан - Дубаи је полицијска држава којом влада неколицина мушкараца који не одговарају никоме, а што у заправо значи да је једина особа која може ослободити принцезу Латифу из златног кавеза - њен отац.