СЛАВОНИЈО, земљо мојих предака. Вратићу ти се, кунем се. Да ми деца овде расту. Јачају и трају, као славонска храстова шума.

Ово нам у Кућанцима говори Маријан Новаковић, после освећења обновљене цркве и прве литургије у овом маленом славонском селу, у коме је рођен и крштен најомиљенији српски патријарх, патријарх Павле.

- Пуна ми је душа - каже, притишћући шаком груди. - Не памти се ово. Не памтим ја, а не памте ни моји родитељи.

Марјан Новаковић је само један од више стотина људи, а може се рећи да је била и хиљада - који су се окупили у цркви, у порти, испунили цесту у центру малених Павлових Кућанаца. Овде је у суботу обележено осам векова самосталности Српске православне цркве и деценија од упокојења вољеног духовног вође Срба.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧОВЕК СВЕТЕ ДУШЕ НИЈЕ ЈЕО ЦРВЕНО МЕСО: Долазак патријарха Павла на ВМА за лекаре био празник

Рано, ујутро, освећен је храм, потом је служена прва архијерејска литургија. Служио ју је патријарх српски, Иринеј, уз саслужење чак тринаест архијереја СПЦ и архиепископа катарског, Макарија, изасланика Јерусалимске патријаршије, а некадашњег студента Павловог са Богословског београдског факултета.


Родна кућа и имање Гојка Стојчевића,фото Д.Миловановић

Нова црква и порта су биле већ препуне, када су звона огласила долазак патријарха. Готово надреална слика: звона звоне, архијереји у свечаним одеждама, белина цркве, шпалири људи без речи, шаренило ношњи прогнаног српског народа у средини у којој је, може се рећи, да овако нешто било незамисливо. А, овде је тој слици право место.


фото Д.Миловановић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Обнављају се кућа и имање патријарха Павла

Освећење и литургија трајали су пуна три сата. И све време народ је готово непомично стајао, само се повремено придруживао хоровима који су пратили појање из олтара.- Васкрсао је овај храм који је страдао у страшном времену, нестао тада са лица земље - обратио се патријарх Иринеј. - Прошло је пуно од тог злог времена и ја се надам да ће се обнова храма пренети на све народе у овим крајевима, да обнове љубав и мир и живе у њима. Да чине све, по благослову Божјем, како се зло време, страшно и тешко, никада не би поновило. Да оно буде вазда иза нас.


Фото З.Јовановић

Патријарх Иринеј је потом поручио:

- Ми смо сви деца Божја, сви имамо лица Божја, без обзира коме народу и којој вери припадамо. И Бог нам није даровао мржњу, већ љубав, доброту и племенитост и тако треба да се владамо.


Поглавар СПЦ у својој беседи говорио је и о свом претходнику, патријарху Павлу:

- Он је био човек свог времена, али увек изнад свог времена. Човек којег сваки народ и свака црква може пожелети. Када сам га упознао, као Гојка Стојчевића, и касније, колико сам га познавао као патријарха, био је то исти човек, истих принципа. Његове речи нису само биле речи, биле су дела. Доброту која је својствена само људима Божјим, сви смо осећали. Његова порука "Будимо људи" свевремена је поука по којој треба да се владамо, без обзира на то одакле смо и коме припадамо.


Владика Јован и надбискуп Хочевар,фото Д.Миловановић

Патријархове речи у Кућанцима, у обновљеном храму, примљене су у тишини и с нескривеним сузама у којима су се огледале очи дечице Срба који су у Славонији остали после погрома и прогона.


фото Д.Миловановић

А, дан је био зборно место Срба не само из Славоније, него и из Лике, Далмације, Барање, Баније... Са Кордуна. Допутовали су аутобусима, аутомобилима. Неки чак и из Беча, Минхена и других европских центара, а сви са успоменом на патријарха Павла и многи с поштовањем према владици Јовану, епископу пакрачко-славонском који их призива на огњишта.


фото Д.Миловановић

- Диван осећај, пуно ми је срце - каже Владимир Стојановић, који је у Кућанце, из Беча, довео и две ћерке, Тамару и Петру. - Плачем, деца ме гладају, не разумеју. Причаћу им када се вратим колико нас је овај догађај охрабрио. Причаћу им стално, да не забораве.И Милорад Пуповац (десно) међу окупљеним људима,фото Д.Миловановић

ЗВАНИЦЕ

ОБЕЛЕЖАВАЊУ осам векова самосталности СПЦ и деценије од упокојења патријарха Павла присуствовали су и надбискупи и бискупи Римокатоличке и Протестантске цркве. Међу званицама су били и дипломате из амбасаде Србије у Хрватској, представници српских партија и удружења у овој републици, као и друштва која негују нашу традицију и обичаје.


фото Д.Миловановић