На Балкану и истоку Европе развио се топли талас, а према прогнози странице „Севир ведер“ тај талас ће се наставити и током недеље и почетком следеће недеље.


Снажни јужни ветрови одржаваће премештање ваздуха и пренос топлине од Медитерана према источној Европи и западу Русије.


Оčекује се да ће се наставити током идућих неколико дана јер ће се активни динамички образац преко југозападне и средишње Европе задржати током викенда.


Температуре ће се повисити у недељу и понедељак и постепено ширити на балтичко подручје и делове Скандинавије пре него што поступно падну средином следеће недеље.


У зависности од приземних слојева, многа подручја могла би да буду заробљена под јаким термичким инверзијама - наведено је у прогнози.Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за подручје Србије на олујни југоисточни ветар за 16. и 17. новембар.


"Данас и сутра у кошавском подручју и на планинама ветровито са јаким и олујним југоисточним ветром, који ће имати ударе до 20 m/s, а сутра на подручју јужног Баната и преко 24 m/s", упозорава РХМЗ.

Према прогнози за недељу, у
јутро по котлинама и долинама јужне Србије магла. Током

дана у целој земљи променљиво облачно са дужим сунчаним периодима, ветровито и топло, осим у Тимочкој Крајини где ће бити облачно и хладније. Дуваће умерен југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама јак и олујни, а на југу Баната и са

ударима преко 24 m/s. Најнижа температура од 4 до 15 степени, највиша од 18 до 21, на истоку око 13 степени.


У току ноћи ка понедељку у западној половини земље наоблачење са кишом и пљусковима.