Новости даривале намештај оболелима од мултипле склерозе

Ј. ИЛИЋ

14. 11. 2019. у 21:55

Новости даривале намештај оболелима од  мултипле склерозе
"МС платформа Смедерево" најмлађе је удружење у Србији

Компанија "Новости" даривала је канцеларијски намештај Удружењу оболелих од мултипле склерозе у Смедереву. "МС платформа Смедерево" најмлађе је удружење у Србији, а својим акцијама већ су привукли пажњу јавности.

- Основани смо у марту ове године, а окупљамо се у скромном простору у Центру за културу, који изнајмљујемо од Града. Намештајем који смо добили од компаније "Новости" комплетно смо опремили канцеларију, и не могу да опишем колико смо захвални на овом дару. Сада, захваљујући Новостима", имамо све услове за рад - каже Данијела Пејов, председница "МС платформе Смедерево".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Навала на Путиновог лекара на северу Србије: Руски доктор за 10 дана прегледао 405 пацијената


Данијела Пејов наводи да удружење окупља око 40 чланова, а да, према њиховим сазнањима, од ове болести у Смедереву болује око 140 људи.

Највећи проблем, наводи она, јесте скупа терапија, због чега је већина оболелих од ове болести без лекова који им могу значајно побољшати здравље и живот.

- Готово 90 одсто оболелих од мултипле склерозе у Србији је без терапије. Од 9.000 оболелих, терапију прима свега 12 одсто, односно око 1.200 људи - каже председника "МС платформе Смедерево".


Лекови за мултипле склерозу нису на листи РФЗО, а због високе цене, држава набавља мале количине.

- Покренули смо кампању која има за циљ да постанемо видљиви за друштво и државу, да скренемо пажњу на то како оболели живе без терапије. Желимо да се прецизно утврде стандарди по којима се одређује коме ће терапија бити дата, а коме не, а пре свега да буде доступна свима - прича Пејов која и сама не прима терапију.

Светски стандарди су такви да најкасније три месеца од дијагнозе треба да се почне са терапијом. Уколико се примени терапија, мултипла склероза може да се држи под контролом.

Од ове болести оболевају млади људи, између 20. и 40. године. Ако се не лечи, болест води у тежак инвалидитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације