НИКАДА нисам размишљао о томе да је продам. Ми смо већ времешни, немамо снаге да је одржавамо како би ваљало, а и све ређе смо одлазили на Фрушку гору. Супруга и ја, заједнички смо одлучили да је поклонимо, а избор је пао на НУРДОР, удружење које помаже деци оболелој од најтежих болести. Сигурни смо да ће тој деци помоћи у њиховом опоравку.

Овако у даху, сузних очију, ганут изненадном медијском пажњом, објашњава Новосађанин Зоран Коцић, свој и своје супруге Софије Бајић, хумани гест, да дарују кућу од стотину квадрата на Поповици, на обронцима Фрушке горе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Ово је писани траг од Бога, српском народу”: Две породице са Космета на исеченом дрвету откриле крст!


Иако је, како каже овај човек великог срца, сентиментално везан за кућу у чијој је градњи шездесетих година као дечак учествовао са оцем Јованом, ипак је радостан, јер ће у кући убудуће бити чељади. Истина, треба је уредити, а Зоран и Софија нису били у могућности да то учине, али верују да ће се уз помоћ добрих људи брзо средити како би болесни малишани могли ту да дођу на опоравак.

- Зоран је желео да се кућа донира, али смо размишљали коме - прича супруга Софија. - Видели смо да су неке донације завршавале где не треба, и на крају смо се одлучили да то буде НУРДОР, и да кућа буде намењена искључиво деци оболелој од најтеже болести и њиховом опоравку. Сигурни смо да смо поступили исправно.

Неизмерно захвална на вредном поклону, Јоланда Корора из НУРДОР-а, иначе мајка чији је сада 19-годишњи син боловао од рака, вели да ће Зоранова и Софијина воља бити испоштована.

Фото приватна архива


- Дар је још вреднији када се зна да Зоран има пензију свега 15.000 динара месечно и да често нема довољно ни за лекове - говори Корора о хуманости новосадског пензионера. - Али зато има велику душу и жељу да помогне болесној деци. Кућа је на 302 метра надморске висине, градски аутобус вози скроз до куће, и биће ваздушна бања болесним малишанима. Уговор о донацији смо потписали у среду, а интересантно је да се то догодило на светски дан доброте и давања, што сам тек касније сазнала.

Јоланда додаје да је двориште у лошем стању, јер Зоран због болести годинама није могао да одлази тамо, али да су се за мање од 24 сата од сазнања да је поклонио кућу, јавили многи да помогну. Међу првима "Градско зеленило", које ће се побринути за уређење дворишта, а пројектанти ће такође бесплатно направити план шта треба поправити.


УСЛОВ И АПЕЛ

ПРИЛИКОМ даривања куће, Зоран, који је радио у туризму, имао је само два услова. Први, да се кућа на Поповици никада не прода, а други - да се на улазу постави скромна плоча како би се знало да је то дар њега и његовог оца Јована.

Зоранова супруга Софија апелује на државу да се у овом случају одрекне ПДВ-а и такса, како НУРДОР не би због тога имао трошак.