ВЕСЕО, држељубив, умиљат, пријатељски маше репом све док не нањуши дуван или наркотике. А осети их непогрешиво, ма где их путници који прелазе државну границу са Мађарском сакрили. Малиноа Нерон, у црном прслучићу на коме је истакнута застава Србије и натпис "царина", тада неумољиво скаче и српским цариницима сигнализира да се ту налази нешто што није пријављено.

Захваљујући свом непогрешивом њуху, овај мио белгијски овчар, стар три и по године, десна је рука службеника Управе царине у откривању шверца цигарета, наркотика, психоактивних супстанци...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дрогу крију и у кроасану

Тако је недавно на прелазу "Хоргош 2" открио 970 паклица цигарета без акцизе, смештених у дуплом дну "смарта", пре тога 162 бокса, а још се препричава како је током шетње ускочио у аутомобил, почео да гребе по контролној табли да би се после испоставило да је ту сакривено више од 40 боксева. На сличан начин је осујетио и нелегално преношење 1,3 килограма хероина.

- Што је најзанимљивије, тада нисмо ни били у контроли него смо завршили смену и ишли на ручак, када је осетио мирис у возилу које је било у покрету и дао нам знак да се у њему налази нешто сумњиво - поносно прича Милан, царински службеник обучен за водича службених паса. - Једном приликом ме је вукао до кола на траци и тако ми показао да се ту нешто дешава. Није га преварила ни љута паприка у коју је један путник сакрио пола килограма дувана. Научен је на активно тражење робе, почне да гребе и лаје и даје нам знак да је ту нешто сакривено.

Водич Милан, иначе, велики је заљубљеник у животиње и не раздваја се од Нерона. Њих двојица су ове године одрадила многе акције против шверцера, на неколико граничних прелаза широм Србије.

Код Миланчета, како сви одмиља зову овог службеника Управе царина, Нерон је дошао са годину дана. Иако на почетку, како сам признаје, нису имали неки блиски однос, сада се не одвајају. Захваљујући његовом труду и упорној дресури, Нерон је од почетка године почео активно да ради и захваљујући својим успесима постао пуноправни члан царинске службе и полиције.

фото Управа царина

- Нашли смо заједнички језик, почели да тренирамо и сада не можемо један без другог. Како код нас важи правило један водич - један пас, ми смо буквално 24 сата заједно - даље ће Милан. - Живи код мене у кући, а када смо на терену на граници и када тамо спавамо, он је са нама у кревету. Саставни је део и полуга у нашем послу. Уз то је веома дружељубив и често путници долазе да се сликају са њим или да га помазе. Никад никога није ујео.

Царински службеници руше предрасуде да псе дрогирају и да зато они, кад упадну у кризу, проналазе наркотике.

- О томе нема говора. Вежбамо помоћу крпица које су натопљене у дуван или дрогу и он им тако препознаје мирис. Зна и да ће кад их нањуши добити као награду своју лоптицу и игру са водичем. Пас је учен на игру и лоптицу, не зна како изгледају дрога или цигарета - објашњава нам даље водич. - Никада га нисам ударио, то је строго забрањено. Ово су изузетно паметни пси и ако се добро ради са њима, могу да буду драгоцени. Наравно, као и човек, има дана када му се не ради и на мени је да то препознам и разумем.


Белгијски овчар са дресером Миланом,фото Управа царина


А Милан и Нерон уживају у заједничком раду и проведеном времену. Бар пет дана недељно су на граничним прелазима дуж српско-мађарске међе, а када нема прекршаја, онда му се фингирају ситуације.

- Процес Нероновог специјалног тренинга трајао је три месеца. Овај пас био је на обуци у Румунији. Али са њим се мора радити свакодневно - даље ће водич. - Тако сакријемо крпицу у нека кола и онда се играмо. Не сме да се улењи.

Нерон има и строго прописану исхрану засновану на гранулама, па га мирис хране коју путници често носе не омета у послу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Службени пас открио кријумчарене цигарете

Управа царине тренутно има шест службених паса, од којих су четири активна. Најактивнији су Нерон, који се најчешће виђа на Хоргошу, и Хера, која је углавном на Батровцима. Радни век царинског пса углавном је око осам година, потом иду у заслужену пензију.

- Њихови сусрети су сјајни, прошли су обуку заједно и препознају се. Одушевљено се играју, али им не може ништа промаћи - додаје наш саговорник.

ВОЛИ ДРУШТВО ЛАБРАДОРА

МИЛАН и Нерон су врло везани, а колико је то узело маха, најбоље се видело када је водич кренуо на море.

- Стигао сам до Златибора и морао да се вратим јер је цвилио и намерно заглавио шапу у кавезу - смеје се Милан. - Много добро се слаже са мојим псом лабрадором.


ЦИГАРЕТЕ, ДРОГА, ЛЕКОВИ

ТОКОМ ове године најбољи царински пас открио је више стотина боксова цигарета, 2.000 таблета такозване паметне дроге, осам и по килограма марихуане, по више од килограма хероина и екстазија, 650.000 табли лекова...