ПОДУХВАТ "Мобилна клиника" Независне непрофитне организације "Руска хуманитарна мисија" (РХМ) у општинама Врбас и Мали Иђош надмашио је очекивања, јер је уместо планираних 200, за десетак дана овог месеца прегледано 405 пацијената!

Житеље Врбаса, Куцуре, Савиног Села, Равног Села, Змајева, Бачког Доброг Поља, Малог Иђоша, Фекетића и Ловћенца прегледао је др Виктор Белински, главни лекар Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, којем су асистирали лекари, медицинске сестре и техничари врбаског Дома здравља "Вељко Влаховић". Директорка ДЗ Јасмина Асси, специјалиста ургентне медицине, која је била у тиму "Мобилне клинике", рекла је да је одзив грађана на бесплатне превентивне прегледе био изузетно велики вероватно због тога што је људима импоновало да их прегледа руски доктор. Додатни стимуланс била је информација да је др Белински лекар из пратње председника Русије Владимира Путина.

- Нико од пацијената није одбијен, а предвиђени број прегледа је удвостручен захваљујући невероватној енергији др Белинског, повученог и изузетно посвећеног младог стручњака. После прегледа у реанимобилу, који је био постављен испред зграда свих месних заједница у обе општине, др Белински је одлазио у кућне посете код старих и слабо покретних људи. Прегледано је 66 таквих пацијената - предочила је др Асси.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мобилна клиника руских и српских лекара обишла 40 села


Руски доктор је истакао да је посебан циљ "Мобилне клинике" био да се допре до најстаријих и социјално угрожених људи, којима је отежан одлазак до медицинских установа.

- Наше теренско возило је припремљено за пријем пацијената и пружање медицинске помоћи и у тешко доступним крајевима. У Врбасу и Малом Иђошу, на наше велико задовољство, у свим селима постоје амбуланте, а организација здравствене заштите је на завидном нивоу, што је омогућило да "Мобилна клиника" буде више него ефикасна, уз поштовање свих професионалних протокола - истакао је др Белински.

Председник општине Милан Глушац и др Белински, Фото РХМ

Многи људи, који нису имали навику да контролишу здравље у амбулантама, кроз "Мобилну клинику" су упућени да се јаве својим изабраним лекарима или специјалистима, јер је установљено да имају висок притисак, повишен садржај масноћа и шећера у крви и симптоме неких других обољења.


УСАВРШАВАЊЕ У РУСИЈИ

БРАНИМИР Нешић, извршни директор РХМ у Србији, напоменуо је да су заједнички дијагностички прегледи први ниво сарадње руских и српских лекара.

- Даљи план је одлазак лекара из Врбаса и околине на усавршавање у Русију - рекао је Нешић.