Потукли смо Енглезе на њиховом језику и надобудне студенткиње из Сиднеја: Српски студенти о детаљима тријумфа на дебатном турниру на Оксфорду

Б. ЦАРАНОВИЋ

13. 11. 2019. у 07:14

Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић први победници у историји који нису са енглеског говорног подручја

Потукли смо Енглезе на њиховом језику и надобудне студенткиње из Сиднеја: Српски студенти о детаљима тријумфа на дебатном турниру на Оксфорду

Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић Фото Фејсбук

ВЕЛИКА је част победити у финалу светски важног дебатног турнира, али изнад свега смо поносни на титулу првог тима, који је Енглезе, Американце и Аустралијанце потукао у дебати на њиховом матерњем језику.

Овако, готово углас, за "Новости" говоре Милош Марјановић (26) и Јанко Ђорђевић (24) о свом тријумфу на турниру у аргументованој расправи, одржаном пре два дана на Оксфорду.

Ова два млада студента постигла су историјски успех на престижном такмичењу у дебати, које се дуже од пола века одржава у Оксфорду. Милош, апсолвент Правног факултета у Београду, и његов колега Јанко, студент друге године, победили су у финалу дебатног турнира, у отвореној категорији, и постали први тим ван енглеског језичког подручја ком је то пошло за руком. У аргументованој, креативној и надахнутој расправи такмичили су се са 130 тимова из целог света. И све их надмашили у познавању актуелних друштвених тема, историје, али и у општој култури, информисаности и елоквентности.

- Од осам рунди у два дана, првих пет биле су прелиминарне, које су регрутовале 16 најбољих тимова за четвртфинале, а три елиминационе, које су водиле до победника финала - прича, за наш лист, Милош, који је са Јанком и даље у Енглеској, где се припремају за турнир у Кембриџу следећег викенда. - На сваком турниру такмичила су се по два тима која заговарају став "за" и по два која бране аргументе "опозиције", док су се теме дебате добијале на лицу места. Дебатовало се у две категорије, од којих је прва за земље којима енглески није матерњи и друга, отворена, где су сви заједно.

Прави је подвиг зато био за такмичаре ван енглеског говорног подручја да победе у другој категорији. То се никада досад није догодило.

- Теме се не добијају унапред, а имамо 15 минута времена да ускладимо причу са партнером у дебати пре него што почне вербални окршај - наставља Милош. - Велики изазов овог такмичења је то што никада не знамо унапред који став аргументима морамо да бранимо, "за" или "против". Заправо, највећи бенефит дебате и јесте спремност да се преиспитају сопствени ставови, саслуша друга страна и прихвати то да оба становишта у себи носе добро. Лакше се долази до решења кад сте мање искључиви.


Милош Марјановић и Јанко Ђорђевић Фото Фејсбук

Према речима наших саговорника, за дебату је општа култура изузетно важна, јер је током расправе забрањено коришћење интернета и било каквих припрема, па сва аргументација и способност да се судије убеде у став иде "из главе".

- Прва тема у којој смо победили била је посвећена томе да ли треба забранити политичке рекламе на друштвеним мрежама - говори Милош. - У следећој смо пак апсолутно доминирали, јер је са нашег комшијског простора. Наиме, тема је била: Да ли је за Северну Македоноју боље да се приклони Русији, с обзиром на то да јој Макрон блокира пут ка Европској унији? Осим тога, једна од најтежих тема била је о "Фејсбуковој" криптовалути. У суштини, то је комплексна економска тема, о којој данас расправљају светски академици економских наука.
Успели су да победе захваљујући одличном знању из економије. Најинтересантнија тема, која је изазвала највећу расправу, како кажу, била је дебата: Да ли је боље бити верник или атеиста? Задатак који им је обезбедио победу у финалу била је дебата о паду Берлинског зида.

- Заговарали смо став да је боље што су се ујединиле две Немачке након пада Берлинског зида - објашњава Милош. - Тај став је бранила и екипа Универзитета у Торонту, док су контрастав бранили тимови Харварда и ЛСИ Лондонске школе економије.Током дебате у Оксфорду Фото приватна архива

Такмичење у Оксфорду отворило је сезону дебата, а завршиће се 27. децембра, Светским првенством у Тајланду, где ће Милош и Јанко представљати Универзитет у Београду.


НАДОБУДНЕ СИДНЕЈКЕ

ПОСЕБНО нам је било драго што смо потукли студенткиње из Сиднеја, које су биле врло надобудне и уопште нас нису сматрале конкуренцијом - прича Милош Максимовић, који је у Оксфорду проглашен за најбољег говорника турнира. - Уображени су били и Американци, а највише смо се дружили са екипама из Словеније и Хрватске, мада су нам врло драге и колеге из Лондонске школе економије. Такмичили смо се и против тимова са Универзитета Харвард, ЛСЕ из Енглеске, Харт Хаус из Канаде...


Током дебате у Оксфорду Фото приватна архива

НА ТАКМИЧЕЊИМА МАЊЕ ДЕВОЈАКА

МИЛОШ и Јанко су и претходних година учествовали у многобројним дебатама са другим партнерима, али од када су открили да су одличан тим и да се савршено допуњују, наступају заједно. Вештину дебатовања увежбавали су на београдском Правном факултету, који има угледни дебатни клуб више од две деценије. Кажу да је на дебатним такмичењима годинама мање девојака него младића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Šta bude posle?

13.11.2019. 07:27

Sjajni pravnici, matematičari, kompjuteraši... a Srbija tone? Kako to uspevamo?

Ubi me nepravda

13.11.2019. 10:01

@Šta bude posle? - Zato što je Srbija brod napravljen od dobrog drveta i lošeg lepka...

Кнут

13.11.2019. 10:25

@Šta bude posle? - Па лепо. Шљам на власти и имају лажне дипломе. А одликаши, победници у дебатама и генијалци оду тамо где ће да науче нешто ново и открију цео нови свет, нови хоризонт. И то не зато што тамо врви од оних који знају боље, већ зато што им обезбеђују неограничена средства да би били прави научници.

Анти Антифа

13.11.2019. 07:28

Нравно да је мање девојака.То је нормално

Bekana

13.11.2019. 08:21

Свака част момци! Враћате наду ,да за нас још има напретка и нормалног живота.Толико имамо паметне омладине,вредне,која не бежи од одговорности и обавеза,а само се прате углавном безвезњаци и они који својом лудошћу пуне сопствене џепове.Само напред,кад се учи и ради, увек се нађе место међу вредним људима ове планете.

Jalovo likovanje

13.11.2019. 08:32

Kako su studenti sa 24 i 26 godina?? Njihovi protivnici su bili mnogo mladji jer su na zapadu fakulteti desavaju izricito izmedju 18-22. Ovaj Janko ima 24 godine, a tek druga godina faksa. Njegov ekvivalent sa zapada ima 19. Znaci nasi "studenti" su bukvalno bili stariji 5 godina. To je bukvalno poredjenue baba i zhaba.

Ubi me nepravda

13.11.2019. 10:00

@Jalovo likovanje - Ne znam šta ste pokušali da kažete time da se ''fakulteti dešavaju'', a još manje ''izričito'', ali u npr. u Izraelu idu u vojsku sa 18 i služe tri godine, posle toga običnu putuju po svetu godinu.dve i onda se odlučuju za životni poziv. Nadalje, pravne studije, kao i medicinske se u anglosaksonskim državama upisuju nakon koledža...

Кнут

13.11.2019. 10:22

@Jalovo likovanje - Па шта? Ко ти брани да упишеш факс са педесет година?

Ksenija

13.11.2019. 08:32

Sjajno, samo niste rekli koje su propozicije za učestvovanje. Da li učesnici moraju da budu studenti osnovnih studija, ili mogu da učestvuju i postdiplomci? Ako su u pitanju samo studenti osnovnih studija, uzrast naših takmičara je verovatno značajno iznad uzrasta njihovih kolega iz Australije, gde studenti završavaju fakultete sa najviše 22 godine.

Макса

13.11.2019. 08:46

Надобудне? Зар није лепше рећи надмене? Иначе честитке.

V.L.A.D.E

13.11.2019. 09:12

SVE NAJBOLJE I SAMO NAPRED. SIGURNO DA SMO INTELIGENTNA I OBRAZOVANA NACIJA ,MI SRBI ,ALI TO JE SAMO REČ. NISMO PRAKTIČNI A OVAJ SISTEM JE POSTAVLJEN SAMO ZA ELITU KOJA VLADA OVIM PROSTOROM NA RAČUN SVE MALOBROJNIJEG NARODA.

Nikola

13.11.2019. 10:28

Zašto ne pišete o tome kako Pravni fakulter neće da zaposli svoje najbolje studente kao asistente, da bi profesori imali plate 4000 evra?

lune

13.11.2019. 14:00

@Nikola - E kad bi tako bilo od juče, i samo na Pravnom… Najmlađem doktorantu na Elektrotehničkom (u to vreme, pre dvadesetak godina) nije ponuđeno apsolutno ništa na fakultetu, i od tada je u inostranstvu.

Branislav

13.11.2019. 10:35

JA SAM JAKO MLAD, I PITAO BIH DA LI JE ENGLESKI JEZOK MATERNJI U AMERICI I AUSTRALIJI? VERUJEM DA NISU. I IRCI I SKOTI PRICAJU ENGLESKI A NIJE IM MATERNJI JEZIK, VEC NAMETNUT, KAO STO CE NAMA JEFNOG DANA BITI. MOZDA KAD PORASTEM, SAMO CE MI SE RECI. INACE OVOK DECI SVE CESHITKE.

zokakelt

13.11.2019. 15:43

@Branislav - Maternji jezik je onaj jezik koji dete prvo nauči ili jezik koji dete najbolje zna i koristi, odnosno jezik s kojim se osoba identifikuje i jezik kojim govori majka.Sa stanovišta nauke o jeziku, govoreći o kriterijumima određenja maternjeg jezika, on predstavlja jezik na kojem mislimo, sanjamo i računamo, budući da sve te funkcije spadaju u onu vrstu koja se usvaja u prvom jeziku, pa se i dalje rade na tom jeziku.

Anja Zak

13.11.2019. 11:48

Docekati ih na aerodromu kao Novaka Djokovica kad pobedi, i uvrstiti ih u sve pregovaracke timove . Posao im obezbediti u drzavnoj sluzbi, posebno u diplomatiji. A mogli bi biti i savetnici drzavnog vrha, kad on bude postojao.