У традиционалној кинеској медицини, верује се како бешика тотоабе има чудотворне исцелитељске моћи, а најпознатији је као лек за артритис, проблеме с циркулацијом и кожом, па чак се сматра и секс дрогом јер наводно повећава потенцију и плодност.

Прочитајте још: Узнемирујући снимак егзекуције: Полицајац који је хапсио Ел Чаповог сина изрешетан са 155 метака (ВИДЕО)

Иако су те тврдње научно неутемељене, то не спречава мексичку и кинеску мафију да зарађују на десетине хиљада долара илегалном трговином, открива нови документарац канала „National Geographic”.

Једини дом тотоаба рибе је Кортесово море које одваја калифорнијски залив од копненог Мексика. Међутим, због излова тотоабе умире и калифорнијска пискавица, или како је локалци зову вакитас. Предвиђа се како би та врста могла да потпуно изумре у наредних 12 месеци, а оно што је убија је лов је на "морски кокаин" који вреди више од злата. Он долази са рибе са којом дели станиште и због чега завршава у илегалним рибарским мрежама.

Прочитајте још: Језера нестају туристима пред очима: Шокантни призори из Црне Горе

Верује се како је можда остало још свега 15 јединки, а потребно је подузети хитне мере да би се спасила цела врста, упозоравају истраживачи са Уневрзитета Сент Ендрјуз. Додају да се ова врста најмање плискавице на свету не може узгајити у заточеништву. Рибари илегално хватају тотоабу користећи 'гилнет мрежу', а како су калифорнијска плискавица и тотоаба отприлике исте величине и плискавице често завршавају као улов. Упркос томе што су мексичке власти пре две године забраниле употребу 'гилнет мреже' илегални риболов и даље траје. Најновија опажања вакита у мору Кортес избројала су само шест примерака те врсте.

Редитељ Ричард Ладкани рекао је публици на лондонској премијери документарца “Море сенки”(Sea of Shadows): "Требамо као људи да се пробудимо и учинимо што можемо. Свако од нас може да направи промену и утиче на целу планету".

На питање да ли је мексичка морнарица учинила довољно како би помогла у заштити рибе и уклањању мафије у Кортесовом мору, Ладкани је открио како се сукобио са једним вицеадмиралом кад камера није снимала.
- Рекао ми је како је макнуо камеру јер ти људи знају где живимо. Знају како ми се зове ћерка, како ми се зове жена, они знају све о нама. Ако им нешто направимо, они ће доћи за нама и убити нас. И не само нас, већ и наше породице, а то је разлог зашто их не гонимо", преноси британски “The Sun”.

ЧИЊЕНИЦЕ О ВАКИТИ - КАЛИФОРНИЈСКОЈ ПЛИСКАВИЦИ


Спада у групу китова уско повезаних с делфинима, али је најмања из целе породице. Обично нарасту до дужине од једног и по метра, а живе само у најсевернијим водама мора Кортес на северозападу Мексика.

Научно је забилежена као врста од 1950-их, а први записи су настали након пронађених остатака на обали. Вакита је изузетно стидљива и неухватљива - тако да је прва фотографија живе рибе снимљена тек 80-их. Попут делфина, креће се захваљујући ехолокацији, а научници уз помоћ ехолокације и процењују њихов број. Спроведена су три велика визуална истраживања како би се помогло у процени популације вакита.

* 1997. их је било 567

* До 2008. се тај број смањио на 245

* У 2015. је процењено како их је мање од 60

* У 2016. години, популација је пала за 50% на само 30 животиња

* 2018. се сматра како је остало само шест живих јединки

(express.hr)