Вози бицикл у 101. години, увек је елегантан као официр: Ђорђо Остовић не осећа године, дружи се са људима и ради око куће

Б. ГРГИЋ

уторак, 12. 11. 2019. у 08:20

Вози бицикл у 101. години, увек је елегантан као официр: Ђорђо Остовић не осећа године, дружи се са људима и ради око куће

Стогодишњак са сином Миланом и снахом Здравком Фото Б. Г.

Сто година прошло као дланом о длан, а увек је волео друштво и песму

ЂОРЂА Остовића, стогодишњака из Ламинаца, највећег села у Лијевче пољу, а и шире, затекли смо елегантно обученог и расположеног. Управо се спремао да бициклом крене кроз Ламинце. Угодан разговор започели смо у пријатној атмосфери. Ђорђо је рођен 8. новембра 1919. у Пријеђелу, селу надомак Тјентишта, у Општини Фоча. Његови родитељи у Пријеђело доселили су се из црногорског села Граово. Врло рано остао је без оца. Као једанаестогодишњак помагао је мајци да подигне још два брата и две сестре. Данас је, иако најстарији, једини жив од петоро деце Остовића.

- Оженио сам се 1950. године, супруга ми је поживела 96 година. У Пријеђелу смо стекли две кћерке, а онда сам дошао у посету свастици и пашеногу, овде у Ламинце. Свидела ми се равница, па сам по повратку у Фочу продао имање и скућио се овде - присећа се старина Ђорђо.

У Ламинцима су подигли велику породичну кућу, купили 43 дунума земљишта. Ту му се родио и син Милан. Ђорђо је радио у Јесеницама, а потом у Градишци. Пензионер је већ 40 година.

- Здрав сам као дрен. Возим свакодневно бицикл, разговарам са људима, дружељубив сам. Радим око куће, косим траву, храним помало стоку. Свакодневно попијем коју чашу шљивовице, то је здраво. Пре 40 година сам преболео чир на желуцу и од тада нема никаквих проблема - прича Ђорђо Остовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Има 125 год, пуши осам деценија и има 7-годишњег сина: Тајна је у? (ВИДЕО)


Милан Остовић за оца каже да је педантан, увек скоцкан, обријан и уредан. Другим речима има став као официр.

- Неколико пута ме прекорио што сам отишао у продавницу у одећи у којој радим око куће. Он се увек пресвуче, води рачуна о хигијени. А воли да погледа и покоју бабу у селу - кроз смех казује Милан.

Ђорђо Остовић


Иако носи слушни апарат Ђорђо је врло добро чуо да смо поменули гледање баба. Одмахнуо је руком и додао.

- Леп је живот иза мене. Ових стотину година прошло је као дланом о длан. Увек сам волео лепо друштво, песму и игру. То ме и држи - каже Ђорђо, стогодишњак који изгледа млађе 20 до 30 година.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 150 људи у Србији превалило стоту!


БРОЈНИ ПОТОМЦИ

ЂОРЂО је у браку са супругом Маром стекао троје деце, има шесторо унучади и десеторо праунучади. Најстарија праунука има 21 годину, тако да је врло могуће да доживи да постане и чукундеда. Ђорђо, иако је за леђима оставио 100 година и даље планира шта да ради. Његова мајка Сава живела је 101 годину.


БИЦИКЛОМ И НА ПРОСЛАВУ

У ПРИСУСТВУ великог броја родбине и пријатеља Ђорђо је недавно прославио стоти рођендан. Он је на прославу дошао бициклом, измамивши снажне аплаузе и овације. Потом га је комшија Мићо Ристић провозао кроз село белим фијакером и расним коњима. Нек се зна кад је Ђорђо напунио стоту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)