Како ђаци чувају великане од заборава: Шетња сећања кроз историју Суботице

Јелена Лемајић

10. 11. 2019. у 10:28

Како ђаци чувају великане од заборава: Шетња сећања кроз историју Суботице

Ђаци слушају о великанима Фото Суботица

У "шетњи сећања" оживљене успомене на Дежеа Костолањија, Артура Мунка и Гезе Чата

Да би живот и дело Дежеа Костолањија (1885-1936), Артура Мунка (1886-1955) и Гезе Чата (1887-1919), познатих стваралаца рођених у Суботици, сачували од заборава, суботички гимназијалци, ученици Гимназије "Светозар Марковић" и Гимназије "Деже Костолањи" кренули су стазама ових великана.

Прочитајте још: Изиграли аутора, он преминуо од разочарања: Удовица вајара Небојше Митровића Пуше о разлозима смрти њеног супруга

Прва станица било је позориште које носи име Дежеа Костолањија, значајног мађарског писца и песника, а које је широј јавности познато по чувеном фестивалу "Дезире" и редитељу Андрашу Урбану. Тамо су се ученици упознали са животом Костолањија, али и разлогом због кога је његово стваралаштво актуелно и данас. Потом се шетња наставила ка "његовој" Гимназији за талентоване ученике, у којој је кратким филмом оживљена Костолањијева приповетка "Ана Едеш".

НА истом месту, кроз интерактивну изложбу и одломке из представе "Шпанска невеста" представљен је живот и рад Гезе Чата, познатог драматурга и прозаисте.

- Циљ је био да ученици, пре свега, прођу кроз образовни процес и да се упознају са овим великим ствараоцима који су живели и кретали се истим улицама којим се ми крећемо данас - каже Сања Бајић, професорка српског језика и књижевности и једна од координаторки "шетње сећања".

ЗА крај шетње остављена је Гимназија "Светозар Марковић", која успомену на Дежеа Костолањија чува скоро три деценије у спомен-соби, у којој су ученици могли да виде и прочитају делове текста који су по први пут преведени са мађарског на српски и хрватски језик. Потом је уследила пројекција кратког филма о Артуру Мунку, лекару који је са "Конкордије" спасавао путнике са "Титаника", који су припремили њихови ђаци, као и драмска представа о његовом животу и стваралаштву. "Шетња сећања" завршена је часом поезије, код споменика Дежеу Костолањију.


Деже Костолањи


- Ученици који су радили кратки филм о Артуру Мунку нису добили ништа од података осим његовог имена, сами су истраживали, ишли у музеј, библиотеку, историјски архив, чак су се кретали на месту где је била његова родна кућа. Све то су савладали сами и тако научили нешто ново о лику и делу ових аутора - објашњава Бајић, додајући да је поражавајући податак да је од 57 суграђана које су анкетирали ученици, свега двоје чуло за Мунка. - Дакле ово је била прилика, а уједно и циљ, да се упознамо са прошлошћу и традицијом нашег града којег, нажалост, недовољно познајемо.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације