ЈОШ једном је "пао" атрактивни кањон Невидио (1,7 км), надомак Шавника. Овог пута под ногама Никшићанина Марка Блечића, који је ових дана "пролетео" кроз дивљу лепоту кањона уводећи тако нову дисциплину за храбре и одважне авантуристе, заљубљенике у екстремне спортове. Брзим ходом, негде и трчећи, пролазио је кроз усеке, газио суве и клизаве стене, пливао у вировима Комарнице, пролазио тереном пуног разних опасности и ризика. И целу деоницу, која се иначе пролази за неколико сати, прегазио за рекордних 39 минута!

Прочитајте још: Од Звездарске шуме преко стратосфере до Гроцке: Погледајте како је Србин фотографисао Земљу из свемира (ФОТО)

- До сада нико то није покушао, па сам решио да се и у тој дисциплини опробам - каже, за "Новости", Блечић, прекаљени водич кроз Невидио, професор физичке културе и члан прве црногорске експедиције која је освојила Монт Еверест. - Тог дана нисам имао гостију, а претходног ми је остао фото-апарат у кањону, па сам по њега пошао и решио да кроз кањон прођем што брже будем могао.

НАШ саговорник у душу познаје кањон, кроз који је само у минуле три-четири сезоне прошао око 500 пута!

- Сваке године кањон се мења и увек пре почетка туристичке сезоне када се очекује најезда авантуриста ја и моји пријатељи кренемо у "чишћење" кањона Невидио. Током зиме лавине донесу разне предмете тако да га морамо ослободити вишка терета. Обично у то време река је набујала због отапања снега, узмем ронилачку опрему и роним целу деоницу како бих се уверио у безбедност кањона - прича Марко Блечић, о чијем подвигу се увелико прича у Никшићу и Црној Гори, док му на друштвеним мрежама пријатељи шаљу поруке дивљења.

Црногорски Колорадо, кањон Невидио или Невиђбог, како га народ зове, забачен у дробњачким врлетима, опирао се људској стопи све док 1. августа 1965. године није "пао" пред групом никшићких планинара "Јаворка" - Милоша Бојановића, Бошка Вулановића, Стева Вујичића, Ратка Гаге Лучића, Николе Шуње Мрваљевића, Павла Вучуровића, Божидара Фриња Контића и Миодрага Ковачевића. Предао се Невидио, а да притом свој пораз није наплатио ниједним људским животом.


Фото Архива "Новости" Црногорски Колорадо


Мада су многи од давнина покушавали, нико пре ових храбрих људи није успео да прође дивљим кањоном о ком је испредано безброј предања и чудних фантастичних прича. Ако би се у кањон оклизнуло јагње или говече, нестало би без трага и гласа. Невидио је прогутао и неког пастира Гала, па је људима само остало да то место назову Галов мрамор. Када су далеке 1965. Никшићани за собом оставили "врата" кањона, целим путем су се питали да ли су то, у ствари, врата пакла или раја...

ПРВИ ПОКУШАЈ 1957. ГОДИНЕ

Први организованији покушај освајања кањона Невидио извела је 1957. године екипа београдског "Геозавода", намеравајући да га истражује за потребе хидроенергетског система "Горња Зета". Седам година касније у кањон је пошла експедиција састављена од чланова планинарских савеза Црне Горе и Србије, групе сарадника београдске РТВ и "Филмских новости", као и новинари. Акцијом је руководио спелеолог др Јован Петровић, професор Београдског универзитета. Висок водостај, недостатак опреме, бројност екипе били су разлози неосвојивости кањона, али само до наредне 1965. године и похода Никшићана.