Војвођанима притисак мерио Путинов лекар: Бесплатни прегледи за житеље Врбаса и Малог Иђоша

З. РАЈИЋ

09. 11. 2019. у 16:02

Војвођанима притисак мерио Путинов лекар: Бесплатни прегледи за житеље Врбаса и Малог Иђоша

Фото РХМ

Руска хуманитарна мисија организовала мобилну клинику у општинама Врбас и Мали Иђош. Др Виктор Белински не прави паузе док ради. Планирано укупно 200 пацијената, али је тај број увелико премашен

СТАНОВНИЦИ свих осам месних заједница општине Врбас добили су овог месеца прилику за бесплатан преглед, омогућен пројектом "Мобилна клиника" у организацији Руске хуманитарне мисије (РХМ), локалне самоуправе и Дома здравља "Вељко Влаховић". Пацијенте прегледа лекарски тим који предводи др Виктор Белински (33), који је у медицинској пратњи Владимира Путина, председника Русије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тек рођена беба донесена је мајци у наручје, а оно што је урадила разнежило је милионе људи (ВИДЕО)

Овај млади интерниста и реаниматолог руског Министарства за ванредне ситуације, такође је главни лекар трке Формуле 1 у Русији, а искуства је стицао у Ираку, Либији, Сирији... Уз доктора Белинског, у мобилном тиму су и директорка Дома здравља др Јасмина Асси, специјалиста ургентне медицине, као и медицинске сестре, техничари и возач ове установе. На терену са њима је и професионални преводилац.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Истраживање Руса и Француза "Од тундре до степе"

Акција је почела у селу Куцура, а настављена у Савином Селу, Равном Селу, Змајеву, Бачком Добром Пољу и још три месне заједнице у Врбасу. Специјално теренско возило, у којем се обављају прегледи, после Врбаса ће се преселити у суседну општину Мали Иђош, где ће бити на услузи житељима Ловћенца и Фекетића.

- Радимо превентивне прегледе, указујући пацијентима на потребу да коригују своју терапију, обаве неопходна снимања или да, ако је потребно, буду смештени у болницу - рекао је, за "Новости", др Виктор Белински. - Прегледи су посебно корисни пацијентима који нису у стању да самостално оду до дома здравља. Истовремено, прихватамо оболеле који досад нису имали историју било каквог лечења у здравственим установама.

Доктор Виктор Белински са пацијентима

У специјалном возилу, које је заправо добро опремљен реанимобил, према речима докторке Асси, обавља се општи преглед који подразумева ЕКГ, "слушање" плућа, мерење притиска и одређивање вредности шећера и масноћа у крви.

- Ови прегледи су врло детаљни, не "као на траци", јер доктор Белински са сваким пацијентом поприча и посвети му посебну пажњу - каже др Асси. - Током ових прегледа, који трају од девет до 16 часова, доктор не прави паузу. Пре почетка акције направили смо списак пацијената који су се пријавили, али нису одбијени ни они који су дошли ненајављени. Планирали смо да се прегледа укупно 200 пацијената, али је тај број увелико премашен. Било је и случајева да су неки пријављени сматрали да су потпуно здрави, али се после прегледа испоставило да није тако.

Акција "Мобилна клиника", према речима директорке ДЗ у Врбасу, заправо је начин да се људи мотивишу да одлазе на превентивне прегледе, а лекарски тим је организовао и кућне посете за старе, непокретне и полупокретне пацијенте.

Одлазе и на кућне прегледе

ГРАД РУСОФИЛА

ИЗВРШНИ директор балканског представништва РХМ Бранимир Нешић изјавио је да пројекат "Мобилна клиника" нигде није тако добро припремљен као у Врбасу.

- То је зато што је ово град русофила, а председник Путин је почасни грађанин Врбаса - објаснио му је Милан Глушац, председник Општине. - Наше Удружење српско-руског пријатељства "Род" једно је од најактивнијих у Србији. Захваљујући њему и одличној сарадњи са Амбасадом Русије, Врбас се побратимио са градом Костромом, чији уметнички ансамбли сваке године наступају у нашој општини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације