Од Звездарске шуме преко стратосфере до Гроцке: Погледајте како је Србин фотографисао Земљу из свемира (ФОТО)

Ј. В./Новости Онлине

07. 11. 2019. у 12:02

Од Звездарске шуме преко стратосфере до Гроцке: Погледајте како је Србин фотографисао Земљу из свемира (ФОТО)

Фото Међу нама/Феномен центар

Земља је равна плоча. Да ли Ви или неко у вашој близини заступате ову теорију?

ЗЕМЉА је равна плоча. Они који изговарају ову реченицу, тзв. равноземљаши верују само у ову теорију, а свако доказивање супротног је „лажно или лоше интерпретирано“. Са једне стране образложења ове теорије је све више, а с друге стране пишу се књиге и књиге које све те аргументе могу да оборе, али изгледа за равноземљаше – забадава.

И док можете само да одмахнете руком када чујете ову теорију или уђете у полемику без краја, научници могу да им се супроставе аргументовано, а у доба дигитализације, најјачи аргумент није онај који је „изговорен“, него онај који се „види“.

Прочитајте још - Ево како би се одвијао живот на Земљи да је планета равна плоча – ВИДЕО

Слање камерa у стратосферу, јурење истих по Србији, делује као помало необична, али забавна игра, у коју се упустио наш научник Милан Поповић. Зато, уколико сте мислили да наука и научници у Србији постају ендемске врсте, он је ту да вам отклони сваку сумњу.

У оквиру експеримената које испред Феномен научног центра изводи у емисији „Међу нама“ на телевизији „Нова С“ извео је малу мисију слања камера у стратосферу, како би доказао да је земља округла и том приликом направио фотографије које су многе оставиле без даха.

Наравно, за спровођење мисије добили су и све потребне дозволе, од Директората за цивилно ваздухопловство, Војске Србије а на крају и од Контроле летења Србије и Црне Горе (SMATSA).

Фото Међу нама/Феномен центар

По решавању административних проблема, како Милан наводи, наишли су и на техничке.

Набавка довољно великог балона, израда падобрана којим би се камере вратиле на земљу, систем праћења камера и њихово обезбеђивање од екстремних услова (ваздушни притисак 40 пута нижи од оног који је на земљи, температура око 60 степени испод нуле) биле су препреке које су упорношћу овог научника и савладане.

-Балон смо набавили преко e-baya, игром случаја од човека из Србије. Произвођач је једна од најпознатијих компанија које се баве израдом метеоролошких балона, јапански Totex, каже Милан. И поред тога што су успешно набавили балон, постојале су стрепње у његов квалитет, јер је 33 године „стар“.

Кишобран, није био магични као онај који је користила Мери Попинс у култној сцени, али је служио сврси. Од његове куполе направљен је падобран, који је потом везан за балон, и за који се до последњег тренутка није знало да ли ће одрадити свој посао.

-Била нам је забавна помисао како кишобран о који је окачен наш пакетић са камерама оставља у чуду пилоте неког авиона који игром случаја пролази поред, каже Милан.

После пуштања балона, неопходно је било обезбедити и његово праћење, како би знали где је у сваком тренутку, а и оно најбитније где је пао. За праћење су користили Гарминов GPS, који има могућност повратне комуникације са сателитом, односно његово праћење у реалном времену путем интернета.

Фото Међу нама/Феномен центар

Како би направили „слику која говори више од хиљаду речи“, користили су камере за снимање, које су могле да издрже повишен притисак, као и вакуум у ком су се нашле.. За то су им послужиле DJI и GoPro спортске камере, а како би их заштитили, од ниских температура, искористили су кутију од стиропора.

Звездарска шума је била стартна позиција за балон, који је због дувања североисточног ветра прво кренуо ка Обреновцу, а ветрови на већим висинама су га вратили преко Београда и довели изнад Горцке.

Фото Међу нама/Феномен центар

-Иако је балон могао да заврши практично било где у кругу од 150 километара око Београда (у зависности од ветрова), имали смо среће да се пуцање балона десило негде изнад Гроцке на висини од 25. 000 метара. Пакет је на крају пао у једну шуму у околини села Заклопача, испричао нам је Милан исход ове невероватне мисије.

Иако фотографије изгледају заиста запањујуће, Милан, као и сваки перфекциониста у свом послу, наводи да су оне могле бити значајно боље, али да је на жалост „због велике влаге и смога у ваздуху, видљивост тог дана била смањена“.

Док се равноземљаши спремају да оплове Антарктик да би доказали да је земља плоча, нама је најбоље да се захваљујући Милановој стручности и храбрости у супротно уверимо гледајући фотографије.

МАЛА БЕЛА ТАЧКА

На једној од фотографија на којој се види Сунце можете приметити и малу белу тачку са његове леве стране. Та тачка је друга планета по удаљености од Сунца –Венера.

Венера са леве стране Сунца Фото Међу нама/Феномен центар

ФЕНОМЕН

Фотографије ће бити изложене у оквиру поставке „Феномен Међу нама“ на 13. Фестивалу науке, највећој манифестацији у области промоције науке и образовања, која се одржава од 5. до 8. децембра. На фестивалу ће учествовати више од 60 научних и образовних институција из Србије и из иностранства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Ravnozemlhas

07.11.2019. 12:34

Na slikama se ne vidi nikakvo zakrivljenje. Visina od 25000 bi morala da pokaze mnogo veliko zakrivljenje.

Spaj

07.11.2019. 13:41

@Ravnozemlhas - Zakrivljenost je u smeru gde se gleda pravo, ali i levo i desno. Perspektiva na koju smo u skoli naviknuti iz ugla gledanja gledanja globusa, nije verni odraz perspektive na Zemlju sa tolike visine. Nije nasa perspektiva merilo svih stvari a naročito u kosmosu gde važe drugi zakoni perccije, gde se svetlo drugačije prelama i gde nismo nikada (većina nas) bili pa i nemamo predstavu o tolikom prostoru i odnosima u svom sopstvenom iskustvu. Astronauti se obicno vrate s tim dozivljajem stvarnosti.

Sadjitarius

07.11.2019. 22:47

A šta to menja u našom životima,pa da je Zemlja i ravna??? Svašta! Nego,manite se "ravnozemljaši" ćorava posla i ne glupirajte se više,jer Zemlja je okrugla da okruglija ne može biti !

Aleksandar

08.11.2019. 07:09

Balon je bio na visini od 25km i snimio zakrivljenje? Kako je ovo moguće ako čuveni astrofizičar Neil deGrasse Tyson javno kaže da se zakrivljenje ne može videti ni sa 40km visine?

slobodan

17.12.2019. 21:59

zemlja je u obliku jajeta i sve upućuje na to, a ovo ravna ploča i okrugla, ne pije vodu...