ЗАВРШАВАЛИ смо снимање филма о Топлодолцима и њиховој борби да сачувају реке када је у кадар улетео дим који је долазио из Бугарске. Одмах смо алармирали службу за одбрану, али терен је неприступачан и ватрогасна возила нису могла да приђу. Почела је борба за живот Старе планине. Мештани села Топли До притекли су у помоћ професионалцима, да им покажу како да се пробију кроз врлети, камењар и крш. У опанцима везаним канапима трчали су испред ватрогасаца. Њихова помоћ била им је врло драгоцена.

Овако је Зорица Маринковић из Београда, доживела пожар који је недавно буктао Старом планином. Док је са Топлодолцима снимала филм, храбри мештани овог планинског села су је потпуно освојили. Није могла тек тако да посматра несрећу која им се надвила над главом. Стала је на црту са најодважнијим мушкарцима. Док су надлежни апеловали да жене не крећу у борбу са ватреном стихијом, Зорица је била непоколебљива. Ватрогасци су је обучили како да се чува и да гаси пожар, и кренула је у акцију.

- Дуго сам живела у Аустралији, а тамо се често догађају велики пожари. Страдају људи, биљке и животиње. Увек је то велика туга - каже нам Зорица Маринковић. - Када сам видела да гори шума на Старој планини обузела ме жалост и осетила сам потребу да било шта урадим. Да се ангажујем. Да помогнем. Био је то спонтан људски гест.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Lane nam dolazi uvek u isto vreme: Porodica Vasiljević pripitomila mladunče Rubi, a priča o ovoj gospođici dirnuće vas u srce (VIDEO/ FOTO)Зорица је у доброј физичкој кондицији. Није јој било тешко да се са ватрогасцима пробија до најнеприступачнијих места.

- Размишљала сам: кад могу они, могу и ја - прича нам. - Али, деловало је немогуће да се пожар угаси. Ни срчано упирање ватрогасаца и мештана не би помогли да преко ноћи нису пали снег и киша. Топлодолци су показали изузетну храброст. Иако их је тек тридесетак, храбрим ставом и упорношћу подигли су Србију на ноге. Људи су долазили да помогну. Ватрогасци су гасили пожар у прикладној обући коју Топлодолци нису имали. У гуменим опанцима кренули су у борбу са ватром која је могла да им однесе домове. Посебно су се истакла браћа Петровић и Симић.Док су ватрогасци проверавали која стабла у шуми би могла да падну, мештани и волонтери су покушавали да угасе запаљено лишће и ситно растиње. Уз Зорицу су били волонтери Дејан Чарли Петровић и Владица Цветковић.

- Мештанима је највише помогла морална подршка добровољаца који су дошли, јер нико са стране није могао много да учини. Само "домаћи" познају врлети Старе планине - каже Зорица Маринковић. - Волела бих да тим храбрим људима помогнемо. Топли До је удаљен од Пирота тридесетак километара, а готово потпуно је одсечен од света. По лошем путу не могу да прођу возила, нема ни контејнера за смеће. Чак ни мобилни телефони у овом селу не раде!


ДА СЕ НЕ РАСПЛАМСА

У ГАШЕЊУ пожара у близини Куртулског водопада, једног од најлепших на Старој планини, учествовало је седморо волонтера. Ватра је захватила једно од најлепших букових стабала која деценијама стварају посебан амбијент.

- Гледала сам како ватра игра око његових "стопала" и морала да реагујем - сећа се Зорица Маринковић. - Морали смо да спречимо да ватра уништи корен. Гребали смо, бацали земљу, радили смо све што нам је пало на памет само да се ватра не распламса.