Проглашено ванредно стање на Земљи: Научници траже хитну акцију за очување живота на планети

NovostiOnline

06. 11. 2019. у 13:34

Проглашено ванредно стање на Земљи: Научници траже хитну акцију за очување живота на планети

Free Images Pixabay

Научници имају моралну обавезу да јасно упозоре човечанство на било коју велику егзистенцијалну претњу
Више од 11.000 научника из 153 државе прогласило је ванредно стање за климу, упозоривши да оно може донети „нечувене патње“ ако се хитно не предузме акција ради очувања биосфере.

„Научници имају моралну обавезу да јасно упозоре човечанство на било коју велику егзистенцијалну претњу“, кажу потписници текста објављеног у уторак у часопису „Биосајенс“.

„Упркос 40 година светских преговора о клими, уз неколико изузетака, пословали смо уобичајено и увелико смо пропустили да се ухватимо у коштац с тим осетљивим питањем“, пише Савез научника, а предводе их Вилијам Рипл и Кристофер Волф са Универзитета (америчке савезне) државе Орегон.

„Климатска криза стигла је и убрзава се брже него што је већина научника очекивала“, пишу потписници.

Препоручују шест корака који би требало да ублаже најпогубније учинке климатских промена: заменити фосилна горива нискоугљичним обновљивим изворима; смањити емисије загађења попут метана; заштитити екосистеме на Земљи; јести углавном храну базирану на биљкама, а мање на производима животињског порекла; стварати привреду без коришћења угљеника; стабилизовати светску популацију, преносе „Независне“.

Научници кажу да су охрабрени недавним манифестацијама младих људи који петком упозоравају владе да крену у акцију за спас планете, као и другим основним кампањама.

Као Савез светских научника, потписници истичу да су спремни да помогну владама и свима који доносе одлуке у пословању и развоју у остварењу праведног прелаза на обновљиву и праведну будућност.

Човечанство треба да поступа тако „да одржи живот на планети Земљи, нашем једином дому“, наводе потписници.rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

NEPOVRATNO!

06.11.2019. 14:38

I nepopravljivo!Za sve to,nisu nam potrebni "Naucnici"!Jos jednom:Za sve to nisu nam potrebni "Naucnici"!Zamislite,kada neko dobije "Nobelovu Nagradu" za spas plavih kitova...I onda,posle proglasenja,"naucnici" ustaju i aplaudiraju..Koja je to farsa?!Ili pricamo o "Zelenim Mirotvorcima",cije je sediste negde u nekoj od kolonija?Smesnije ne moze biti,ma koliko "ozbiljno" izgledalo.STA TO NAUKA HOCE DA "OCUVA"?Sada nas ima 7,5 milijardi,a resurse smo pojeli,vec krajem Jula!I otad"jedemo" na kredit

испразна демагогија неолибералних убица и пљачкаша

06.11.2019. 17:00

Па што нисте упутили исти тај апел конгресу и сенату УСА нациста, и највећих загађивача планете, који су се пре пар дана повукли из "климатског споразума", шупљи неолиберални демагози?