СРПСКИ планинари освојили су Лоус Пик, највиши врх југоисточне Азије. Први организовани успон 26 наших алпиниста у југоисточној Азији, до 4.095 метара над морем, камером је забележио Драгослав Гогић, један од најпознатијих српских планинара, потпредседник Планинарског савеза Србије и дугогодишњи дописник РТС из Крушевца.

Нестварне призоре планине Кинабалу и Сабаха, једне од 13 малезијских држава, са јединственом флором и фауном, као и многобројне детаље двонедељног боравка у Малезији, Гогић је "упаковао" у документарни филм. Његова премијера предвиђена је за јануар, на програмима Јавног сервиса, а уз дозволу аутора, "Новости" својим читаоцима преносе делић фото-сведочанства спектакуларне тропске лепоте.

- Планински врх Лоус Пик био је изазов сам по себи - говори Гогић. - Само да је он освојен, чини ми се да је вредело 26 сати пута из Србије, преко Дохе, Сингапура и Куала Лумпура. Наш циљ је био тежак за пењање, јер планина од гранитних плоча израња из џунгле. Изабрали смо и сушни период, али то подразумева од два до три сата кише дневно, док је влажност у ваздуху готово увек 80 одсто. Када падне киша, на планини је водопад.

Захтеван успон, према речима нашег саговорника, трајао је два дана. После шест километара и шест сати хода, чланови експедиције, у организацији Планинарског клуба "Екстрим самит тим", са 1.800 метара су се попели на 3.250. После краткотрајног сна у планинарском дому, у два сата ујутро кренуло се према врху. Готово четири сата хода, и уз повремено придржавање за ужад као обавезну безбедносну меру због изузетне клизавости терена - стигло се до врха. Прелазак последњих 2,8 километaра био је посебно напоран.

- На врху истовремено може да буде само пет планинара - објашњава Гогић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Сусрет са историјом: Како је претеча мобилних телефона освајао нашу престоницу

- Зато смо чекали да се мало разведри. И тада смо јасно, као на длану, видели Јужнокинеско море и Филипине. Био је то поглед као из бајке. Ни силазак са Лоус Пика није био нимало лакши, јер влага изазива температурне шокове. Највише 120 људи може се наћи на планини у исто време, па је наша експедиција резервисала своја места пре пола године.

Живи свет Малезијског полуострва

Наш саговорник је, како каже, снимао са три камере. На планини је носио камеру средње величине, велику је користио за ТВ репортаже, а специјалном камером је снимао под водом.

- Забележили смо и 12 километара рафтинга реком Падас код села Панги, роњење у Јужноm кинеском мору, а имао сам среће и да снимим многобројне музеје, галерије, и село Мари Мари, у ком је представљена реконструкција живота старих племена Досу и Мурут, некадашњих ловаца на главе - открива, за "Новости," Гогић. - Снимили смо, такође, и "Глен Игл", једну од најбољих каридохируршких клиника у том делу света. Посебан доживљај била је посета Бандараји, највећој џамији на Борнеу, као и снимање два традиционална венчања.

Драгослав Гогић


ПЛАНИНЕ У 50 ДОКУМЕНТАРАЦА

ПЛАНИНСКИ врх Лоус Пик је чак 37. о ком је Драгослав Гогић снимио документарни филм. Током богате каријере која на РТС траје 28 година, снимио је чак 50 документараца, а освајао је и снимао врхове на Тибету, Кавказу, Алпима, Арарату, Сијера Невади, Килиманџару, Дамаванду... Из Малезије је донео готово 12 сати материјала, који ових дана улази у монтажу дописништва РТС у Крушевцу.


МАЈМУНИ СА "СУРЛОМ"

У ДОКУМЕНТАРНОМ филму ће, како најављује Гогић, осим успона, бити и кадрови из џунгле Набал, са фарми лептирова и крокодила, где живи 290 ендемских врста, као и много необичне и уникатне флоре и фауне. Камером је успео да "улови" и пробоскисе, једине мајмуне са сурлом (на слици), који живе у Малезији у регији Кота Белуд. А уз све то, снимио је и цветање рефлесије, највећег појединачног цвета на свету, који у пречнику достиже метар, а тежи чак 11,5 килограма.