СРБИЈА ИМА ШТА ДА ПОНУДИ: Оливера добитник престижне награде за архитектуру у Грацу

Далиборка Алихоџић

03. 11. 2019. у 11:52

СРБИЈА ИМА ШТА ДА ПОНУДИ: Оливера добитник престижне награде за архитектуру у Грацу

Фото Приватна архива / Оливера Савић

Зграду нишке Фабрике гума "Вулкан" оживела у свом магистарском раду

ИМПОЗАНТНУ грађевину Фабрике гума "Вулкан" из 1910. године, која годинама пропада, Оливера Савић (29) је оживела у магистарском раду. Она је у свом раду, који је добио другу награду Архитектонског факултета Техничког универзитета у Грацу, у зграду фабрике сместила нишки Факултет уметности, који од свог оснивања, 2002. године, нема јединствен простор, већ се настава одвија на три локације.

Засада је њена идеја одушевила професоре престижних аустријских и немачких факултета који су били у жирију који ју је наградио, али се она нада да би неко од надлежних из Ниша и Министарства просвете могао да размисли о томе.

ПРИВЕСТИ намени један објекат који пропада и не служи ничему не би требало да буде "немогућа мисија".

- Приметила сам да Ниш има пуно објеката који пропадају и остају неискоришћени. Вођена тиме, дошла сам до зграде некадашње фабрике гума "Вулкан", саграђене од масивних зидова од опеке - преноси нам Оливера своју замисао.

Поред самог објекта, каже, веома је занимљив и пространи парк у коме би биле изложене скулптуре и радови студената, као и наткривени трг намењен различитим манифестацијама посвећеним уметности.

- Ове површине се отварају према кеју, који их повезује са центром града, а уједно су доступне студентима, као и осталим грађанима Ниша. Главни циљеви су били обезбеђивање преко потребних просторија за рад, оживљавање овог мање развијеног дела града и стварање места за окупљање креативних људи - објашњава Оливера.

НЕМА потребе трошити много речи да би се описало у каквом су стању објекат и његова околина сада, јер фабрика "Вулкан" годинама не ради. Ипак, Оливера сматра да је зграда изгубила своју вредност, али је задржале првобитну естетику и аутентичност.

- Пошто сам и сама студирала у овом граду и била део студентског живота, након овог темељног истраживања и различитих анализа покушала сам да откријем које су потребе омладине и студената уметности и на тај начин дошла до једног од могућих решења - каже амбициозна Оливера Савић.

Како је Оливера осмислила грађевину за потребе Факултета уметности


ГРАЦ

Оливера је основне студије архитектуре завршила на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу. У Грац се преселила 2012. године, где је уписала мастер студије на Техничком универзитету, а практичнознање стиче у различитим архитектонским бироима.

ОЦЕНА ЖИРИЈА

"Висок квалитет на многим нивоима, у смислу истраживања, конструкције, социологије града и урбанизма", само је једно од мишљења чланова жирија на Оливерин рад. Такође, позитивно је оцењена и добро промишљена веза између старог и новог. "Постојеће стање је као катализатор идејног пројекта."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације