ШКОЛА за основно образовање одраслих "Ђуро Салај" отворила је прошлог септембра издвојено одељење у Казнено-поправном заводу у Београду. Екипа "Новости" присуствовала је часу математике у овом КПЗ, који је у јавности познатији као "Нова Скела". Просторија у којој се одржава настава, налик је учионици у свакој школи. На зиду је табла, а осуђеници седе по један у клупи. Диплома коју ће добити не носи ознаку КПЗ, нити се наводи да је стечена током издржавања казне, како би се спречила стигматизација и обезбедио лакши пут ка тржишту рада.

Према речима Александра Вићентијевића, службеника у КПЗ, у овој установи казну издржава и 45 особа без завршене основне школе, што је око 13 одсто од укупног броја осуђеника. Он истиче да је пријављивање кандидата за стицање основног образовања на добровољној основи. Настава је у преподневној и послеподневној смени, свим данима осим среде.

- Више од 60 одсто осуђеника који нису стекли основно образовање, похађа школу - каже Вићентијевић. - Први циклус је завршило 12 људи, који су прешли у други. У септембру ове године, у клупе је село још 15 осуђеника. На подизање мотивисаности да стекну основно образовање, у великој мери су утицали васпитачи. Циљ нам је да се у наредних годину дана и преостали осуђеници мотивишу да започну са образовањем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Максимални затвор само на папиру!

Наш саговорник истиче да је рад са осуђеницима регулисан Законом о извршењу кривичних санкција и Правилником о третману, програму поступања и разврставању, који се одређује за сваку особу посебно.

- Још у пријемном одељењу, Служба за третман процењује индивидуалне потребе, капацитете за промену и степен ризика осуђеног за понављање кривичног дела - објашњава Вићентијевић. - На основу тога се утврђује и примењује индивидуализовани програм.

Вићентијевић наглашава да је основни циљ оваквог образовања ресоцијализација и реинтеграција осуђеника у друштву. Служба третмана са осуђеницима обавља индивидуално-саветодавни рад, прати их, мотивише и оцењује. Практикује се и групни рад, који подразумева специјализоване програме за одвикавање од дрога и алкохола, контролу беса...

Фото Ж. Кнежевић

У КПЗ је организован и курс дигиталног описмењавања, који је 60 осуђеника успешно завршило. У плану је да се у наредном периоду успостави сарадња са сертификованом школом за обуку на рачунару. Међу осуђеницима је око 50 заинтересованих за школу страних језика, тако да би и она ускоро требало да се отвори у овом затвору.

Учитељ Петар Којић, после годину рада са малишанима у основној школи, добио је понуду да држи наставу у затвору. Каже да се није много двоумио, пошто воли изазове. Иако му је у почетку било, можда, мало необично, брзо се привикао...

- Био сам изненађен колико су осуђеници послушни и мотивисани за учење - прича Којић. - Наишао сам на невероватно висок степен њиховог поштовања, а ја им тако и узвраћам. Изузетно су примерни, траже домаће задатке. Више него задовољан сам постигнутим успехом прве генерације. Просечна оцена је 4,05, три осуђеника су била одлична, два добра, док су остали постигли врло добар успех.

Којић каже да током годину дана није забележен ниједан инцидент и истиче одличну сарадњу са управом КПЗ и васпитачима. Држи се блок настава 30 плус 30 минута, после које је пауза од 15 минута. Ради се по наставном плану и програму за функционално основно образовање одраслих, по коме се диплома основне школе стиче за три године. н


КРОЈАЧКА РАДИОНИЦА

ВИШЕ од годину дана у КПЗ постоји кројачка радионица, која има и свој бренд - "Супер нова". Осуђеници, који су претходно прошли обуку, шију спортске торбе, ранчеве, футроле за риболовачки прибор и наоружање, а праве и украсне кутије за накит од дрвета, коверте и фасцикле. Такође, у затвору постоје и многе секције - драмска, литерарна, сликарска, макетарство, дуборез, спортске активности... На такмичењима казнено-поправних завода, осуђеници из Београда освојили су награде, а могу се похвалити и првим местом на литерарном конкурсу.