Удовица покојног академског вајара Небојше Митровића Пуше из Власотинца, Јасмина Митровић, оптужује поједине чланове Удружења Црнотраваца да су неовлашћено користили скице њеног супруга на основу којих су изливена два споменика. Један споменик је постављен пре четири месеца у Чубурском парку, а његова реплика прошлог викенда и у Црној Трави. Прозвани Црнотравци негирају оптужбе и тврде да су се одлучили за рад смедеревског вајара Зорана Кузмановића, јер је су му највише веровали и сматрали су да ће успешно одрадити посао.

- Када је схватио да ће бити изигран у вези са спомеником, мој супруг се угасио и изгубио вољу за животом. Преминуо је непосредно након што је постављен први споменик у Београду, а имао је велику жељу да то буде његово последње вајарског дело, јер се крајем прошле године пензионисао - прича супруга Јасмина, и тврди да је помагала супругу како би му дочарала изглед црнотравског печалбара, јер потиче из тог краја.

Прочитајте још - Животна сапутница Данила Киша за Новости: Још нас боли његово одсуство

- Сви детаљи, као што су подврнуте ногавице, качкет, грађа, став, све сам му верно преносила, јер сам дете печалбара. Из Удружење Црнотраваца су га звали по 15 пута дневно, тражили су му скице, давали му понуду... До краја им је веровао да га неће преварити јер, забога, то је његова тазбина - огорчена је Јасмина, која споменик у Београду није видела због породичне ситуације која их је задесила, али је била згранута када је видела споменик у родној Црној Трави.

- Осим што су тестеру ставили у другу руку, све остало је исто. Могли су барем да напишу да је споменик урађен по Небојшиној идеји. Сада не желимо да пређемо преко тога, консултоваћемо се са адвокатима о томе како да то исправимо - каже Јасмина.

Професор Грађевинског факултета у пензији и председник Удружења Црнотраваца Бошко Стевановић каже да никада није имао контакт са покојним вајаром из Власотинца, те да му није познато где су завршиле његове скице споменика. Срећко Станковић, такође члан поменутог удружења, али и Одбора за подизање споменика печалбару, потврдио нам је да је преговорао са Митровићем, али да су се на крају ипак одлучили за смедеревског вајара.

Јасмина Митровић

- Била су још четири предлога за споменик, а сам Кузмановић није послао скице, већ је одмах излио скулптуру, и ми смо одлучили да он ради споменик. Збуњени смо оваквом реакцијом удовице, јер није тачно да смо неког покрали, већ смо, напротив, ми сугерисали како треба да изгледа споменик, односно његова скица. Скоро годину дана смо дорађивали детаље - одговара Станковић на оптужбе.

Он признаје да на Митровићеву писану понуду никада нису одговорили, односно да га нису одбили.

СТО ГОДИНА НЕИМАРСТВА

- Од каменорезачког курса који је почео 15. септембра 1919. године до данас, кроз нашу школу је прошло на хиљаде ђака. Међу њима има много доктора наука, универзитетских професора, чак и академика, али је највише изузетних мајстора, којима смо одали почаст подизањем споменика. Јединствени смо и по томе што имамо и споменик жени прегаоцу. Црнотравка је била стуб породице, јер је бринула о кући и деци, док су Црнотравци током целе грађевинске сезоне били далеко од својих домова - казао је Драган Коцић, директор Техничке школе са домом ученика у Црној Трави.