Откривено благо Западне Мораве: Чак 20 нових локалитета крије мистерије од праисторије до средњег века (ФОТО)

С. Бабовић

31. 10. 2019. у 13:15

Откривено благо Западне Мораве: Чак 20 нових локалитета крије мистерије од праисторије до средњег века (ФОТО)

Фото: Музеј

Национални пројекат археолошког мапирања на територији Крушевца, дуж Западне Мораве. Сва налазишта на јединственој мапи
КРУШЕВАЦ-СТРУЧЊАЦИ Археолошког института у Београду и Народног музеја у Крушевцу открили су у задње две године чак 20 нових археолошких локалитета на доњем току Западне Мораве на територији града Крушевца и општине Трстеник, сазнају “Новости”. У оквиру великог националног пројекта, које финансира Министарство културе, археолози из две институције обилазили су током октобра крушевачки крај и радили тзв. археолошку проспекцију речних тераса.

Прочитајте још: У сливу три Мораве траг доласка Словена

Реч је о првом великом и студиозном рекогнисцирању терена који је дао изузетне резултате, а који, интересантно, добрим делом прати правац будућег Моравског коридора и биће од значаја и градитељима ауто-пута Појате-Прељина.

- Развили смо методологију циљаних обилазака виших речних тераса и њихових спојева са нижим земљиштем и на тај начин смо дошли и до открића нових налазишта-предочава за “Новости” археолог Иван Бугарски, руководилац теренских истраживања са Археолошког института у Београду.

Прочитајте још: АРХЕОЛШКО НАЛАЗИШТЕ КОД ФЕКЕТИЋА: Некропола на обали

- Трудом колега претходних година, већ се дошло до препознавања приличног броја налазишта. Многа су откривена и случајно, као последица земљаних и грађевинских радова, посебно у периоду задњих 10 до 15 година.Бугарски напомиње да је циљ пројекта да се стигне до Сталаћа и састава Мораве, где ће археолошки тим током наредне године мапирати локалитете на правцу Крушевац-Ћићевац-Варварин. Ове године, утврђено је да је највећи број налазишта из периода металних доба, касне праисторије, последње милинијума п.н.е,а иза њих, по броју, следе налазишта из различитих периода средњег века. У атару села Кукљин, нађени су и истаци из римског периода,али реч је о прелиминарном увиду у пронађени материјал.-Наш посао је да направимо новију и прецизнију мапу археолошких локалитета, користили смо ГПС уређаје, бележили позиције и та карта биће полазна основа будућим систематским истраживањима – износи Бугарски. -Наше анализе су и утемељене, јер и сваки локалитет опширно документујемо фотографијама и текстом са посебним освртом на рељефне,топографске и микротопографске условљености подизања тих насеља.Током рекогнисцирања, нађено је неколико стотина керамичких посуда из различитих периода. На неким локалитетима, наишло се на комаде кућног лепа, изгорелих кућних конструкција,а на пар локалитета регистровани су и комади топионичарске згуре, што сведочи о металуршким активностима. У Расинском округу радиће се и геофизичка снимања налазишта, тако да права открића тек предстоје.У ОКРУГУ ЧАК 140 НАЛАЗИШТА


- НА територији целог Расинског округа постоји 140 археолошких локалитета, сада их имамо и више, а све то говори колико је реч о крају, који је одувек био насељен, посебно поред Мораве, важне и плодне реке- предочава за “Новости” коруководилац на пројекту, археолог Марин Бугар из Народног музеја Крушевац.-Сви локалитети готово, по правилу, “прате” савремена насеља.

“БЛАГО” ИСПОД ОРАНИЦА

ПЕТОЧЛАНИ тим археолога је претраживао и на десетине ораница, засаде,путеве са и без вегетације. Истраживана су трасе ка граничним општинама, Крушевац-Шанац, односно Крушевац-Макрешане, Глободер,Мачковац,Бела Вода,Кукљин,Коњух,Јасика,Гавез.Докази су бројни да сва ова крушевачка насеља имају богату историју.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Perfekt

31.10.2019. 14:30

Pametnija nam daleka prošlost od sadasnjosti. Zaorati sve ovo novo oko čega ne moze,o da se slozimo i sve čega se stidimo, cim iskopamo to staro i vredno. Presvucemo i odelo i staru kozu pa lepo da uzivamo na suncu kao nasi stari.

secxam se,dok smo sedeli ispred restorana...

31.10.2019. 15:27

...pored setalista,glodjuci krilce "Moravosaurusa",uz salatu od paprati i belolucinom...Na livadama,s'one strane Morave,mirno,uz povremeno urlanje,pasli su dinosaurusi,dok su jata drozdova,sletala na njihova mocna pleca,i cistila ih od parazita.Drozdovi su,tada bili,pa tu negde,caplja,roda...Najvise labud...Krpelje su vadili ogromnim pincetama,brenda "Djodjarinovic"(to je bila firma iz Velikog Laola).Jos tada se znalo,da zivimo u preistoriji,i da ce nekada,sve preorati i prekopati,zbog nas....

Soko

21.11.2019. 08:38

Pa ovo je stvarno super.I mislim da i treba raskopavati nove lokalitete, ali uporedo treba srediti i stare iskopine i nalazista, da to bude atrakcija ne samo za nase gradjane, nego i turiste.