Откривена црква из 6. века: Натпис посвећен славном мученику збунио истраживаче (Фото)

Танјуг

23. 10. 2019. у 22:15

Откривена црква из 6. века: Натпис посвећен славном мученику збунио истраживаче (Фото)

ЕПА

Ископавањем су откривени подови украшени огомним мозаицима који приказују птице, воће и биљке, разнобојне фреске и натпис на грчком који је збунио истраживаче

Црква из периода Византије посвећена неименованом свецу откривена је недалеко од Јерусалима, а након три године ископавања, саопштили су израелски истраживачи.

Ископавањем су откривени подови украшени огомним мозаицима који приказују птице, воће и биљке, разнобојне фреске и натпис на грчком који је збунио истраживаче, преноси Ројтерс.

"Нашли смо у дворишту цркве један натпис посвећен "славном мученику", који није именован и за нас је још мистерија", рекао је Бењамин Сторхан који је руководио ископавањем.

Прочитајте још - Јерусалим: Црква Светог гроба и даље затворена (ФОТО)

Израелска управа за антиквитете (ИАА) проценила је да црква, која се налази западно од Јерусалима, датира из 6. века.

Пронађена је и подземна крипта испод главног дела цркве и верује се да је у њој био закопан мученик коме је посвећена црква.

"Ово је најсветије место у цркви", рекао је Сторхан и додао да су ходочасници вероватно раније посетили то место.

Према његовим речима, иако је дотични мученик непознат, Сторхан је рекао да раскош комплекса може указивати на то да је та особа била важна, као и да други натпис показује да је византијски цар Тиберије II Константин помогао у финансирању каснијег ширења цркве.

"Постоји неколико стотина цркава у Светој земљи, али ова црква далеко надмашује већину њих по стању очуваности и царском учешћу, које ју је финансирало", рекао је Сторхан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације