Да Милица лакше говори: Траје акција прикупљања новца за лечење у Русији

Ш. М.

23. 10. 2019. у 10:02

Да Милица лакше говори: Траје акција прикупљања новца за лечење у Русији

Фото П. Митић

Једанаестогодишњој девојчици из Ниша која болује од аутизма потребно 22.000 евра за лечење у Русији

ПОРОДИЦИ девојчице Милице Петровић (11), која болује од аутизма, потребна је финансијска помоћ, како би почетком 2020. године ћерку одвели на лечење у Русију. Прва операција, која би требало да буде обављена у државном институту ГБУЗ "МЦ династија" у Самари 22. фебруара, кошта 12.000 евра, док би други захват био шест месеци касније, односно у августу, и за њега је потребно издвојити још 10.000 евра.

После детаљних прегледа лекари су установили да Милица болује од аутизма, односно менталне ретардације. Како су доктори истакли, доток кисеоника у мозак је недовољан за нормално функционисање. Она редовно посећује логопеда, са којим покушава да поправи комуникацију и говор. Родитељи, који имају само њу, водили су је пре неколико година и у Скопље на лечење, али ситуација се није много поправила.

Како, за "Новости", прича Миличина мајка Весна Златановић, проблем код девојчице приметили су када је имала око две и по године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марија (16) сања отворених очију: Учила је уз светлост свећа, а сада јој праве и кућу

- Када смо приметили да нам ћерка болује, морали смо да се из Ниша преселимо у Београд на даље лечење, јер су овде услови много бољи. До сада смо из својих средстава плаћали Миличино лечење, и ово је први пут да се обраћамо за помоћ. Ми у Самару морамо да стигнемо три недеље пре операције, заказане за 22. фебруар. Новац нам је потребан и за трошкове пута и боравка у Русији, али и 12.000 евра за прву операцију - очајним гласом каже Весна.

Милица иде у Основну школу "Скадарлија", где јој се максимално излази у сусрет и помаже.

- Желела бих да се посебно захвалим учитељици Тамари Глигоријевић, која се стварно заузела за моју ћерку. Такође, и ученицима, њеним другарима, који су сваког дана уз њу. То нам је велико олакшање, бар један проблем мање у овој тешкој борби - говори мајка болесне девојчице.


ЖИРО РАЧУНИ ЗА УПЛАТУ

КО жели да помогне Милици да оде у Русију на операцију и лечење од аутизма, новац може да уплати на динарски рачун у АИК банци, на број 105-0000002304565-09, као и на девизни рачун у истој банци, путем броја 105058454129294430.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације