БУДИ СЕ СУПЕРВУЛКАН: Његова ерупција може да побије пет милијарди људи (ВИДЕО)

NovostiOnline

22. 10. 2019. у 21:01

БУДИ СЕ СУПЕРВУЛКАН: Његова ерупција може да побије пет милијарди људи (ВИДЕО)

Илустрација / Фото Танјуг / АП

Остати на континенту значило би нула шанси за преживљавање, а побећи на други крај света значило би борити се за задње остатке хране
Остати на континенту значило би нула шанси за преживљавање, а побећи на други крај света значило би борити се за задње остатке хране.

Ако већ до сада није било довољно катаклизми за забринутост, недавно објављена књига вратила је још једну ужасну могућност у средиште пажње јавности. Између осталих катастрофа, „Енд тајмс“ Брајан Волша истиче ерупцију супервулкана Јелоустон у Сједињеним Америчким Државама као догађај који би могао да уништи велики део човечанства, преноси „Експрес“ писање „Биг тинка“.

ДРАМАТИЧНО ЗАХЛАЂЕЊЕ

Вулкан Јелоустон у Вајомингу је последњи пут имао ерупцију пре 640.000 година. Нико не може са сигурношћу знати када ће поновно експлодирати, али по неким мерењима то већ сада може да се догоди у било којем тренутку.

Кад се то догоди, може се рачунати на то да ће ерупција у атмосферу избацити 240 кубних километара камења, прашине и пепела, као што се то догодило током последње велике ерупције. Избио би такав ток магме који би затрпао подручје у кругу од 60 километара. Делови савезних држава Колорадо, Вајоминг и Јута завршили би затрпани с једним метром пепела. Цела пространства Средњег запада била би прекривена са десетак центиметара таквог пепела.

А ако то звучи као ужасна вест, онда треба знати и то да би у атмосферу из таквог вулкана покуљало толико прашине и отровних гасова попут сумпор-моноксида да би цела планета била обмотана густим облаком који би одбијао сунчеву светлост. Дошло би до драматично брзог хлађења целе планете и клима би по целом свету била радикално промењена најмање неколико година.

Пољопривреда би била уништена, распале би се електроенергетске мреже. Без сунчеве светлости, без топлоте и без хране наступио би општи помор живота на Земљи, па тако и људи. Како наводи Брајан Волш у својој књизи, извештај Европске фондације за науку о екстремним геолошким опасностима из 2015. године назвао је то што би могло да се догоди „највећом катастрофом од почетка цивилизованог живота на Земљи“.

ЕРУПЦИЈЕ НА СВАКИХ 600.000 ГОДИНА

Доктор Јиржи Жаба, геолог са Универзитета у Шлеској у Катовицама, био је још одређенији. Изјавио је у једном интервјуу да процењује да би око пет милијарди људи помрло од глади „услед дејства климатских промена“. Ако Јелоустон експлодира, каже он, једини начин за бар некакву шансу за преживљавање било би бекство из Северне Америке.

Брајан Волш овакав сценарио назива, без претеривања, „егзистенцијалним ризиком“ и за САД и за цео свет. Он пише да се стручњаци за ризик опстанка човечанства у великој мери слажу да су супервулкани, којих широм планете има 20, природна претња која представља највећи узрок могућег нестанка човечанства.

У истоименом Националном парку годишње се забележи око 3.000 мањих потреса, али су катастрофалне експлозије ретке.

Осим такозване „ерупције Лава Крика“ пре 640.000 година, вулкан је у својој пуној силини експлодирао пре 1,3 милиона и 2,1 милиона година, што значи да се може очекивати да између ерупција прође између 660.000 и 800.000 година. Све даље је ствар је математике. Ако је последња велика ерупција била пре 640.000 година...

Волш зато сматра да треба издвајати више новца за проучавање вулкана. Тренутно америчка управа за безбедност авионског саобраћаја троши око седам милијарди долара годишње, док програми за проучавање вулкана, који имају потенцијал да униште скоро цео свет, добијају невероватних 22 милиона америчких долара.


sputniknews.comПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

bager

22.10.2019. 22:11

@Miladin - Sve je to zastrasivanje masa zbog novca i zarade na strahu,,,pisac i majstori reklama ce navise zaraditi,,sad i ja da napisem knjigu kako se zastititi od vulkana,pepela i dima,,,svet i onako srlja,verujucu sarlatanima,zelenima i ostalim dusebriznicima o cistoci planete ii zagadjenju

Pp

22.10.2019. 22:03

Ako će to značiti nestanak Amerike onda će tom katastrofom biti spasen ceo svet od najvećih monstruma i ubica u istoriji čovečanstva. Bar će posle toga ljudi u svetu živeti mirno i onako kako žele a ne kako Ameri nameću.

ssss

22.10.2019. 22:54

Pa da, bitno je da je kraju naglaseno da treba vise novca izdvajati za proucavanje vulkana. Ako ce odrijesiti nadrljali smo, izdvajali ili ne.

Voja

23.10.2019. 02:42

Nece,nece sprzice samo SAD o ostali ce da se oporave posle par godina devastirane poljoprivrede,tako da je budjenje ovog supervulkana vise nego pozeljno.

Pa Vidi Ovako

23.10.2019. 07:02

Kakvih 5 milijardi, samo tu bedu na tom u.ranom kontinentu. Igranje CERN-om ima cenu, lepo im rekoh, plus čačkanje ili uništenje jednog običnog ASUS Laptopa. Lepo su upozoreni, ali oni su kao moćni...hahaha

Indijanac

23.10.2019. 08:20

I sta sad...da se roknemo unapred!? Mante nas tih prica sa svim mukicama koje imamo...

Pitu Guli

23.10.2019. 10:32

Taj supervulkan u Montani je legitimna meta nuklearnog napada, eksplozija od svega nekoliko megatona bi bila dovoljna da izazove seizmološke promene koje bi aktivirale vulkan i uništile Ameriku, ne verujem da bi ceo svet bio ugrožen, to je samo HILIVUDSKA propaganda da zaplaše ostatak sveta, da ako odu oni, otići će i svi drugi, dakle čista LAŽ! Samo udri i ne pitaj, tom genocidnom globalističkom zlu mora se stati na put, pa makar i na takav način, nek pukne Jelouston!!!

dule

23.10.2019. 10:46

To Majstore! Nakotilo se svakog djubreta na ovoj predivnoj planeti. Ne mozes uloviti 1 Coveka na 100,000 homo sapiensa. Nadam se da ce da se aktivira!

Ja

23.10.2019. 11:57

Ipak, kako god okreneš neko će preživeti, bitno je da erupciju ne prežive ameri koji su i ovako zlo za planetu i čovečanstvo, planeta će im ipak pokazati svoje zube tako da ni oni neće preživeti i ostati jedini predstavnici čovečanstva. Robojaši.

Emilija

23.10.2019. 12:33

A ja celo leto i jesen osećam neki cudan smrad na Karaburmi i Dorćolu. Znaci povelo je.