Египат: Откривени детаљи о 30 древних саркофага (ФОТО)

Танјуг

19. 10. 2019. у 23:33

Египат: Откривени детаљи о 30 древних саркофага (ФОТО)

Фото ЕПА

Египатско министарство за антиквитете објавило је данас детаље о 30 древних саркофага који су недавно откривени у јужном граду Луксор
Египатско министарство за антиквитете објавило је данас детаље о 30 древних саркофага који су недавно откривени у јужном граду Луксор.


Мостафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете, рекао је новинарима да су ковчези с натписима и сликама пронађени у некрополи Асасиф на западној обали реке Нил, у близини Луксора.


Он је навео да су саркофази били намењени мушкарцима, женама и деци из 22. династије (945-715 п.н.е.), а један свештеник их је открио и сакрио због страха да не буду опљачкани, преноси Клиџ.ба.


Ковчези су били поређани у два реда, а горњи је био попречно постављен у односу на доњи.


Египат жели да привуче пажњу јавности својим археолошким открићима у нади да ће оживети туристички сектор, који је тешко погођен немирима након промене власти 2011. године.


Већина гробница у Асасифу, који је близу Долине краљева, потиче из касног раздобља (664-332 п.н.е.) старог Египта.Прочитајте још: Египатски археолози ископали 20 осликаних саркофага


Ту су и гробнице из раније 18. династије (1.550-1.292 п.н.е.), која је била прва у склопу Новог краљевства. У Долини краљева пронађене су гробнице познатих фараона Ахмосеа, Хатшепсута, Тутмосиса ИИИ, Аменхотепа ИИИ, Екнатона и Тутанкамона.


Прошле седмице министарство за антквитете објавило је да су археолози открили древно "индустријско подручје" у Луксоровој западној долини.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације