Види ко нам је дошао! Дивна, волим те! - узвикнула је Тијана Радосављевић, једна од 87 штићеница Дома при манастиру Света Петка у Извору код Параћина, и притрчала директорки Фондације хуманости Компаније "Новости" Дивни Чанаћевић. Потом су јој пришле и друге штићенице и почеле да је грле и љубе. Као и увек, обрадовале су се поклонима, које су већ неколико тренутака касније уредно сложиле у магацин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Били сте моја храна у туђини


- Фондација хуманости "Новости" већ 12 година за Васкрс и Божић редовне обрадује штићенице поклонима које дарују људи добре воље. Када смо чули да им је неопходна помоћ, одмах смо решили да организујемо ванредну акцију. Обезбедили смо пелене за одрасле, јер нам је мати Гликерија објаснила да им је само за ту намену месечно потребно 230.000 динара, а донели смо и средства за хигијену, гардеробу, обућу - каже Чанаћевићева.

Она додаје да ће Фондација хуманости кад год буде у могућности помагати овом дому, како штићеницама и монахињама које о њима брину 24 сата не би ништа недостајало.

Далеке 1946. године Комесаријат за избеглице у манастирски конак сместио је тридесеторо избегличке деце. Од краја Другог светског рата сестринство је почело да се стара о особама са сметњама у развоју и ту праксу је задржало до данас. Нова зграда дома саграђена је 1966. године. Поред монахиња, о штићеницама свакодневно брину докторка и три медицинске сестре. Бог и Света Петка су њихова снага и нада, а уз молитву превазилазе све тешкоће.

- Хоћете ли да дођете и сутра? Дођите. Све вас волимо - биле су речи којима су нас до капије испратиле особе с тешким физичким и психичким оштећењима.Оне не знају да мрзе, нити умеју да наносе бол. Не знају ни колико су старе, а често ни одакле долазе. Иако су их готово сви заборавили, оне не заборављају драге особе и увек их дочекају и испрате са искреним осмесима и топлим заграљајима.