Бивши Насин научник тврди да је 70-их откривен живот на Марсу

Novosti Online

17. 10. 2019. у 23:46

Бивши Насин научник тврди да је 70-их откривен живот на Марсу

AP Photo

Да би потврдили да се ради о биолошкој реакцији, тест је поновљен након искувавања узорка - што би сасвим сигурно било смртоносно
Гилберт Левин, главни истраживач у Насином експерименту у оквиру којег су на Марс послате сонде „Викинг“ 1976. године, објавио је чланак у научном часопису „Сајентифик Американу“ (Scientific American) тврдећи да су позитивни резултати експеримента доказ живота на Црвеној планети.


Експеримент је осмишљен да тестира марсовско земљиште за органску материју. „Чини се да смо одговорили на то питање“, наводи Левин у чланку.


У оквиру експеримента, „Викинг“ је поставио храњиве састојке у узорке земље са Марса. Да је постојао неки облик живота, потрошио би храну и оставио иза себе гасне трагове свог метаболизма, које би сензори открили.


Да би потврдили да се ради о биолошкој реакцији, тест је поновљен након искувавања узорка - што би сасвим сигурно било смртоносно. Уколико би реакција била измерена у првом узорку, а не у другом, то би значило да су се у првом одиграле одређене биолошке реакције.


Баш то се и десило, тврди Левин.


Прочитајте још: Возило НАСА открило на Марсу органске молекуле (ВИДЕО)


Међутим, други експерименти нису успели да открију органски материјал, а Наса није успела да понови резултате у лабораторији, па су због тога одбачени првобитни позитивни резултати, као лажно позитивни, односно подведени су као резултат неке непознате хемијске реакције уместо као присуство ванземаљског живота.


„Наса је одлучила да је пронађена супстанца која имитира живот, а не живот. Необјашњиво, 43 године након лансирања Викинга, ниједна наредна Насина сонда послата на Марс није носила инструменте за откривање живота“, истиче Левин.


Извор: rts.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

18.10.2019. 09:25

Bace ti kosku ko pravom keru sad mogu njihovi potparoli da daju izjave u nedogled i naravno povecaju budžet...