Били сте моја храна у туђини

Зорица ГЛИГОРИЈЕВИЋ

17. 10. 2019. у 09:18

Били сте моја храна у туђини

Слободан Којичић

Слободан Којичић је све примерке "Вечерњих Новости" које је сакупио док је радио у Француској донео у своје Лапово

Иако сам одрастао у сиромашној породици, за књиге и новине увек је морало да буде пара. Када сам 1969. године отишао на привремени рад у Француску, морао сам да прођем по четири-пет квартова да бих дошао до продавница у којима су се продавале југословенске новине. Нажалост, "Вечерњих новости", које су ми у завичају биле извор информација, тада није било у Паризу. Када су деведесетих година прошлог века почеле да се штампају у Франкфурту и могле да се купе на свим већим трафикама, био сам пресрећан. "Новости" су ми биле храна у туђини.

Овако прича француски пензионер Слободан Којичић, из Лапова, док нам показује укоричене текстове из нашег листа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Доносили му их у Либију: Многи су тражили ситнице из отаџбине, а ја сам их молио да се врате с "Новостима"

Чим се појавило европско, односно издање "Вечерњих новости" за западно тржиште, куповао их је свакодневно. Када би долазио аутомобилом, довозио би их у своје Лапово и паковао. Део тиража камионом су му довезли пријатељи из Македоније, а све што је остало, донео је када се пре 12 година преселио из Париза. Иако је имао на хиљаде примерака, није му било тешко да сваки прелиста, да исече занимљиве колумне и коментаре, све текстове о Лапову и околним општинама, кулинарске рецепте... Онда их је тематски сложио, залепио на папир и однео код књиговесца да их повеже и укоричи.

- Не знам колико имам таквих књига. "Новости" сам наставио да читам и овде, јер су то новине којима верујем. Једноставно, не могу да замислим дан без њих. Чим их прочитам, исечем текстове о ономе што ме интересује и поново "правим књиге". Укоричио сам све текстове проф. др Љубивоја Стојановића, протојереја, колумне Мирослава Лазанског, "лични став" др Дарка Танасковића, све текстове о мом месту и околним градовима. Можда имам највише "књига" с кулинарским рецептима, које сам, додуше, сакупљао и из других новина. Имам луду идеју - да направим необичан изазов. Ако неко има већи број рецепата и новина о кулинарству, поклонићу му све моје - са осмехом прича Којичић, и додаје да је направио и пет "књига" од текстова из свих новина у Француској које су писале током свих 78 дана НАТО бомбардовања.

Док са супругом Цаном Петровић прелистава своја "дела", наш саговорник свакодневно нестрпљиво ишчекује ново издање "Вечерњих новости" и радује се предстојећем Сајму књига, како би новим насловима обогатио завидну кућну библиотеку.ШАМПАЊАЦ ИЗ "КОНКОРДА"

Којичић има и "мерцедес", "фолксваген", "пежо", "волво", "ситроен", "фијат 500Л", јединствене примерке аутомобила у којима су се возили српски краљеви и Хитлер. Али, не у гаражи, већ у витрини. Реч је, заправо, о оригиналним репликама свих европских марака аутомобила из 19. и 20. века, на којима могу да се отварају врата и помера волан.

- Имао сам око 800 флаша француског вина, али сам неке поклонио, а неке отворио у посебним приликама, па безброј флаша шампањца, коњака, вискија, рума, домаћег пића... Најдраже су ми две флаше шампањца које су поклоњене првим путницима на "Конкордовом" лету из Париза за Њујорк и Лондон. Добио сам их, јер сам тада радио на аеродрому - каже Којичић, и додаје да је постао колекционар разних ствари због чежње за завичајем.

Наш саговорник има и колекцију од око пет хиљада маркица - међу којима му је највреднија комплетна серија маркица Рајха с ликом Хитлера, комплет Наполеонових војника од олова, колекцију возића, авиона, грамофонских плоча...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације