Италијан Тибери Маркачи, грађевински инжењер, чија је фирма комплетно изградила фабрику чарапа "Вали" у Лозници, у којој ради око 1.000 радника, постао је један од највећих ктитора цркве у Лозници.

Тибери се заљубио у Лозничанку Наташу Ракић, оженио се њоме и добио две кћерке на које је поносан, и то петогодишњу Лорену и шеснаестомесечну Теодору.

Мада спада у младе људе, власнике фирми који раде, како се то популарно каже, од јутра до сутра, Тибери је осетио и лепоту краја у који је дошао послом, а, ето, испоставило се и да оснује породицу. Рођени је Римљанин. Са породицом живи на релацији Рим - Београд - Лозница и обрнуто. Све стижу Наташа и Тибери, коме је Бог подарио и фину одмереност у односу са људима, ону меру између савршене пристојности и довољне мере срдачности.

И Наташини родитељи у Лозници и Тиберијеви у Риму, поносе се како функционише ова млада породица. Стабилна, радна, хумана, али и весела и скоро увек добро расположена. У цркви, у Лозничком Пољу, која је посвећена Светом Прокопију и подигнута на легендарном пољу Тичару, где су брањене и Лозница и Србија и Европа од Османлија, знају да је данас тешко да се заради динар.

- Тибери јесте успешан млад газда, грађевинац, али није му лако да се избори у тржишној утакмици, па утолико више ценимо, поштујемо и волимо и њега и његову породицу, која је један од највећих ктитора ове богомоље - каже протојереј ставрофор, старешина лозничке цркве. - Наш добротвор је сјајан човек, који само дође и каже да на то и то рачунамо. Обећање експресно претвара у стварност. Послован, шармантан, занимљив и хуман човек, кога прати у свету Наташа, наше горе лист, жена за "десетку", каква и доликује Тиберију.

Груди овог Италијана, иначе католика, краси Орден владике Николаја Велимировића, којим га је одликовао епископ шабачки Лаврентије за добра која чини не само цркви, већ и српском народу у Србији као човек и привредник. Многа своја добра дела не жели да спомиње. Каже да му је позната она наша изрека - "оданде си одакле ти је жена".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Самохрана мајка двоје малишана храбро корача кроз живот: Са алатом за заваривање и дипломом у џепу жели да им обезбеди све што друга деца имају

Смеје се на те речи и додаје:

- Па тако некако и дође. Волим своју земљу, свој крај, свој народ, па има љубави и за друге добре људе, а нарочите Србе, чији сам постао не само зет, већ и члан породице, фамилије, рода... Све ми је то дивно и све ми прија. Поносно носим Орден владике Николаја, добро знам колико је то значајна личност, не само за Србе.

Тибери добро зна историју свог народа, своје државе, светску историју, историју религије и додаје:

- Ваш, а сада и мој Вук Караџић, говорио је да је род мио било које вере био, ако братски чини и поступа. То је дивно речено. Леп је осећај кад могу некоме да помогнем, као што је случај са нашом богомољом у Лозничком Пољу. Хуманост је најлепши осећај у људској души, тако сам васпитан, тако и живим. Волим овдашње људе и осећам њихову широкогрудост и љубав. И, зашто онда да не помогнем, а хоћу, желим и могу, заједно са својом дивном и милом породицом.

Тиберија је епископ шабачки Лаврентије предложио за Орден краља Милутина, који се додељује великим задужбинарима, а додељује га Свети архијерејски синод Српске православне цркве. Владика каже да га је овај врли човек заслужио "јер свим срцем воли наш народ и нашу цркву и радује се са нама, најискреније, свакој духовној радости и сваком напретку".