ДРАГАНА Свитлица, самохрана мајка двоје малишана, петогодишње Анастасије и две године млађег Јована, храбро са маском и алатом за заваривање и дипломом у џепу, корача кроз живот и свакодневна искушења овог, и те како захтевног занимања.

У духу Жилниковог култног филма "Како се калио челик" је и ова животна прича двадесеттрогодишње Зрењанинке, која је у жељи да својој деци обезбеди бољи живот, прихватила изазов преквалификације и ни мало лаке обуке за посао заваривача.

Без обзира на чињеницу да су жене заваривачи биле карактеристичне у америчким бродоградилиштима још почетком прошлог века, није баш честа појава данас, да су присутне у "типично" мушком послу, који изискује много знања и рутине, лаку руку и прецизно око.

- Завршила сам средњу хемијску школу, смер заштите животне средине и пре "Шинвоза" и заваривачког позива, радила сам у "Радијатору" као манипулант на припреми песка, све док компанија није пропала и отишла у стечај. Онда сам, опхрвана бројним животним проблемима, видела оглас и решила да се обучим за посао заваривача - каже, за "Новости", Драгана, уз напомену да је од оца, који је машински техничар по занимању, стекла нека основна знања о алатима, али да конкретно о заваривању ништа није знала све до момента када је дошла на пробни рад у компанију за ремонт шинских возила "Шинвоз". - Љубав на први поглед, како се каже, одмах ми се свидело, без обзира на то што сам била свесна чињенице да је посао врашки тежак, изискује максималну концентрацију и посвећеност.

Прочитајте још - САМОХРАНА МАЈКА СЕ БОРИ СА ДУГОВИМА: Хоће да плати комуналије, али нема одакле

Када је имала десет година, остала је без мајке, која се разболела и преминула, а о брату и њој бригу је водио отац, који и данас, уз свој посао, сече дрва и обезбеђује додатни приход, како би помогао својој ћерки и унуцима. Драгана је свом оцу неизмерно захвална, био је уз њу приликом бродолома две неуспеле ванбрачне заједнице и помогао јој да из невоља изађе јача и одважнија и храбро се упусти у изазов новог нимало лаког занимања. Сада сваког јутра, без обзира на хладноћу и удаљеност од куће у којој са својим малишанима живи приватно, бициклом иде на посао.

- Имам огромну подршку колега на послу, свакодневно од њих нешто сазнам, научим и трудим се да све "цаке" и финесе најсложенијих варова запамтим и касније применим - додаје Драгана.

Драгана са ћерком Анастасијом и сином Јованом

Одскора није једина дама у погону "Шинвоза" са алатом за заваривање, јер јој се придружила Јелена Марћићев, која још увек похађа двомесечну школу за заваривача и повремено је на практичној обуци.

- Слагала бих, ако кажем да нисам имала бојазан, како ће све то изгледати на новом радном месту, с обзиром на то да жене заваривачи нису баш честа појава у пракси. Колеге су ме, међутим, од првог дана прихватиле и то ми је велики ослонац, да учим, даље напредујем у послу који није нимало лак, али је са друге стране веома цењен и добро плаћен - истиче Драгана, не скривајући мотиве да својој деци жели да обезбеди све што имају и друга деца, а она их сама одгаја и брине о њима.

Прочитајте још - Самохрана мајка остала без посла

ЛЕВОРУКА

КАЖЕ да у пракси није баш чест случај да се леворуки људи баве овим занимањем, па је због тога, леворука некадашња пливачица, још кад се стидљиво први пут појавила на пракси за заваривача, била посебно занимљива. Данас већ ради варове, достојне врхунских мајстора.

Драгана на радном месту, фото Б.Г.

ПОВРЕДА РАМЕНА

ДРАГАНА Свитлица 11 година се бавила пливањем у зрењанинском Пролетеру и била вицешампион Србије у дисциплини 1.500 метара краул, а онда је због повреде рамена морала да прекине каријеру. Али дух спортисте, како каже, даје јој вољу да се бори и кроз живот корача одлучно и са пуно енергије.