После 75 година др Хајнрих Верле из Немачке дошао у родно Пашићево, данашње Змајево: Сузама љубио капију детињства

З. РАЈИЋ

10. 10. 2019. у 15:02

После 75 година др Хајнрих Верле из Немачке дошао у родно Пашићево, данашње Змајево: Сузама љубио капију детињства

Фото Ласло Киш

Немца др Хајнриха Верлеа носталгија после 75 година вратила у родно Пашићево, данашње Змајево у Бачкој

НОСТАЛГИЈА је после 75 година довела др Хајнриха Верлеа из Немачке у родно Пашићево, данашње Змајево, село у Бачкој, покрај Врбаса. Он је у Пашићеву, које је као место рођења наведено и у његовој данашњој личној карти, живео до 1944. године, кад је с родитељима, као шестогодишњак, морао да напусти завичај својих предака, подунавских Немаца. Некадашњи становници Змајева звали су своје село Стари Кер (Alt Keer), а од 1922. до 1947. оно је носило назив Пашићево. Др Верле се у Пашићеву родио 1938. године.

- Било ми је много тешко кад сам на завршетку Другог светског рата одлазио у Немачку, јер сам остао без својих другара, куће и села, које сам неизмерно волео. Нисам заборавио ниједан кутак у којем сам био срећан. Све ове године лечио сам носталгију тако што сам супрузи, деци и унуцима стално причао о Пашићеву. На крају сам их, ево, довео да виде где сам рођен, а ја сам утолио жељу да у својој 81. години још једном будем у својој првој породичној кући - рекао је узбуђено др Верле.

Са њим су из Карлсруеа у Змајево дошли супруга Хелга, син Михаел, снаха Ингрид и унуке Макси и Марлена. Кренули су на пут кад су на рачунару преко сателитских снимака "пронашли" Хајнрихову кућу у Змајеву, а стигли су посредством агенције из Новог Сада.

- Нисмо очекивали да ће нас у татином родном селу било ко сачекати. Зато смо се веома изненадили кад нам је у сусрет пошла група пријатних људи, који су нам пожелели добродошлицу. То нам је огрејало срца - рекао је син Михаел.

ПРОЧИТАЈТЕ И: FOTOGRAFIJA IZ ŽIČE PREPLAVILA INTERNET: Đurđe vraća veru

Пријем за госте из Немачке приредили су представници МЗ Змајево, Рајко Марјановић и Бата Ботић.

Породица Верле са Ракићима

Емоције су преплавиле др Верлеа и његове најрођеније кад су стигли пред кућу у којој је Хајнрих провео детињство. Он је испруженом руком дотакао дрвену ајнфорт капију свог детињства, заплакао и пољубио је, а потом са фамилијом ушао у кућу, у којој сада станује Драган Ракић са супругом. Ракићи су угостили Верлеове као своје најмилије. Хајнрих је са својима шетао по дворишту и кроз кућу, присећајући се распореда просторија и свих детаља свог некадашњег дома. Историја је учинила да буде гост у својој бившој кући, али Хајнрих каже да ништа није могло да "исели" Пашићево из његовог срца.

ЖУТА ВОДА ЗАВИЧАЈА

У ВРЕМЕ кад је Хајнрих живео у Пашићеву, у селу је била чувена термална бања, од које је остала чесма лековите сумпорне воде у центру Змајева. Гости су се окрепили на извору, а др Верле је наточио флашу чувене жуте воде и понео је у Карлсруе, да га подсећа на родно село.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Dragan Sweden

10.10.2019. 15:51

Nema veca beda nego kad moras da napustis rodno mesto iz politickih razloga ili i ekonomskih.

Igo

10.10.2019. 18:15

@Dragan Sweden - Odakle su njegovi stigli do ovog sela, mislim na Hajnriha Verlea i kako?

Marko K

10.10.2019. 16:08

Bolje bi bilo da ste sa toliko emocija pisali o proteranim Srbima sa mnogih teritorija bivse Jugoslavije nego sto radite za germansku propagandu!!!

Mika

10.10.2019. 16:09

Potpuno ga razumem kako je mogao da se oseća u kuci svoga detinjstva. Postoji opsta nostalgija za tim vremenom kada smo bili deca i kada su stvari bile čarobne i imale dušu. Za tim uspomenama tragamo posle u životu ali ih obicno ne nalazimo u realnosti pa cak ni kada se vratimo u rodni kraj. To je zato sto su one u nama kao božje milosrdje.

Zoran Lekic leka

10.10.2019. 16:47

Bravo za ljude dobrog srca.Tako treba pisati,a ne o nemastini,ili politici.Bravo za dve divne familije i organizujte jos takvih susreta.

Uglješa Male Pijace

10.10.2019. 17:11

Trebalo je da ga odvedu i pred obližnje spomenike žrtvama fašističkog terora kako bi ga podsetili zašto mu se desilo progonstvo.

Srba

10.10.2019. 18:27

Lepo je biti dobar domacin makar i nemcu! Pitam se pitam, zasto ne nalazim saosecanje kod komsija u Backoj koji znaju da smo proterani, jel to zato sto smo Srbi?

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

10.10.2019. 18:34

Ех колико десетина хиљада срба, које су потерале усташке, ханџарталибанске и балијске банде и убице од 1914 до дна данашњег потпомогнуте и организоване "чика" Хајнриховом владом и државом, о којима би могли написати хиљаду пута потресније приче и судбине. Но мора се мало увући окупаторима, можда кане неки евро.......

Shakiza

11.10.2019. 18:08

@Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије! - Proterivanje Srba i nasilna asimilacija traje mnogo duže, a boga mi i šire. Tako da mi danas se sami sebe odričemo. Podignimo svest i stanimo pod našu trobojku.1

Sinovac

10.10.2019. 18:47

Moj deda je 1936 rođen pa nije pobegao, nego je ostao da gazi blato i da živi na proji i da se znojem i krvlju bori za porodicu i državu. Bio je ucenjivan na sve i svasta, ali nije nikada poklekao. Ne razumem sto se ovaj sad vratio. Mozda je morao da ode? Pa i drugi su morali, pa nisu, a sad se setio rodne grude. Bljak

Рашо

10.10.2019. 19:09

Није "Историја учинила да буде гост ..." него злочини које су починили његови сународници а можда и неко из његове породице. Неки Немци су остали после рата јер су били часни и поштени људи! Два пута су његови сународници до темеља порушили српска села и градове, придружили се агресији 1999. и сад треба ми њих да жалимо? Не чух да је неко дошао да се бар извини за почињена зла, милионе мртвих, разарања и уништење, патњу, .... напротив! Политика њихове државе сада наставља где је Хитлер стао!

Robert

14.10.2019. 00:48

@Рашо - Izvinjenje trazi od svojih politicara u svoje dvoriste.Oni su ti koji pljackaju i otimaju po srbiji pa nista nema za narod.Ali ne stranci.

Stanko

11.10.2019. 21:40

On čovek nije nista kriv,dosao je da vidi svoju kucu,ne trazi nista,sigurno nije trazio ni medijsku paznju,uspomene i nostalgija,dvoriste svog detinjstva.Ok,nemci su najgori,jel,ok,ali bre budite ljudi,imajte čojstva i veličine čak i ostečeni,budite hriscani,prastajte sebi i drugima i sacuvajte druge od sebe kad nismo sebe od drugih.On covek nibe dosao u zlu,pustite ga,i politiku,i losa secanja,neka mu bude mir i sreca u dusi.

Srdjan Veber

11.10.2019. 22:25

Problem tih ljudi je samo sto su proterani pod sa krilaticom KOLEKTVNA ODGOVORNOST ZA ZLOCNE VERMAHTA. Iskreno moji su bili na dobitnoj strani u ratu, ziveli u NS i ostali, Veber Rigel. A mnogi su se iselili i zbog socijalizma a zabrane kapitalizma i ouzimanja celokupne imovine...

Pravdoljubivi

12.10.2019. 04:13

Pričala mi je majka, koja je bila u izbeglištvu u Srbiji, kako je jedan folksdojčer, rekla mi je da je bio dobar ko lebac, rekao, kada se rat završio, Idem je u moje Sterčevo i da su ga tamo ubili. Ko ga je ubio, pitao sam majku. Naši, rekla mi je. (Čitam komentare i zbog toga sam ovo napisao.)

Ратко

13.10.2019. 15:37

Да ли неко сумња у моју носталгију, за кућом у Херцеговини. Био сам да је видим, али у њој, порушеног крова до бетонске плоче и однетих врата, прозора... су краве, које су све унередиле. А у тој кући смо се рађали, славили, женили, и удавали... За разлику од Швабе, који је дошао и има шта да пољуби и где да уђе, дочекан као свој, ја не могу и немам чему да приђем, јер су усташе тако хтеле.