ДОБАР дан. Да ли вам је роба органског порекла?

Овим речима, супруга председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Емине Ердоган обратила се продавачици поврћа на Бајлонијевој пијаци, на коју је прекјуче касно по подне "банула", док је њен муж водио политичке разговоре у Београду.

- У Србији је све органско. Чиста земља, поштен народ - одговорила јој је Виолета Коруноски из околине Панчева, једна од највреднијих продаваца, чија се тезга међу последњима затвара.

Како нам је искрено испричала, није била најсигурнија ко је заправо њена муштерија.

- Почела сам да се пакујем и идем кући да се одморим. Одједном ми је пришла жена у пратњи великог броја људи и почела да гледа поврће. Ту су били и преводиоци - прича нам Виолета. - Тражила ми је кукуруз, боранију и купус. Купила је 12 кукуруза и један сам је частила. Извадила сам испод тезге најкрупнији. Однела је и пуне кесе купуса и бораније. Задржала се код мене десетак минута.

Робу је, како каже Коруноски, платила у динарима. И није се ценкала:

- Вртела сам по глави ко би она могла да буде. Повезала сам да је неко Ердоганов, јер сам знала да је турски председник дошао у Београд. Тек сам после сазнала да је то у ствари била његова жена.

Виолета је и јуче ујутру, као и свакога дана, отворила тезгу. Сада су муштерије осим сталних питања о поврћу који продаје из њене баште и њиве, постављале и понеко о необичној посети Емине Ердоган.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Vučić: Da ne gledamo jedni druge popreko već kako da živimo zajedno; Erdogan: Poenta je da se razmišlja o celom regionu (FOTO)

- Ето, оде моја роба из Баната у Турску. А, баш ми је драго. Ове године су ми и купус и кукуруз одлични - шалила се главна звезда јучерашњег дана на чувеном "Бајлонију".

Виолета Коруноски крај своје тезге Фото С. Ровчанин

После Виолете, Емине је дошла и до тезге где се продају боровнице и малине, па је купила и ово воће.

Иако је долазак гошће из Турске на Бајлонијеву пијацу био ван протокола, избор да то буде баш Дорћол није нимало случајан. Део града носи име по турској речи која означава место где се укрштају четири пута, некада познат као Дунавска варош, где се налазио један од највећих трговинских објеката - каравансарај са безистаном Мехмед--паше Соколовића и где су живели најбогатији Турци. А, и у Турској се један град зове Дорћол.

ЦЕХ ДВЕ ХИЉАДЕ ДИНАРА

О ЖИВОТУ Ердоганове лепше половине постоје разне теорије. Једна је да живи скромно попут многобројних турских домаћица и да у кухињи прави домаће јабуково сирће. Помиње се и друга страна медаље, односно да наводно живи у свили и кадифи, купује скупу гардеробу и ташне, из златних шоља пије чај... Како било, на "Бајлонију" ју је све што је пазарила коштало око две хиљаде динара.