Клинови код манастира Удрим доказују вековно присуство Срба

Љ.Ђ.

08. 10. 2019. у 09:14

Клинови код манастира Удрим доказују вековно присуство Срба

Пронађени метални предмети,Фото СРНА

Истраживања у ФБиХ, званично започета 26. септембра, већ дала резултате

АРХЕОЛОШКА истраживања код остатака рушевина манастира Свети Пантелејмон, званично започета 26. септембра, како би уз сагласност Завода за заштиту споменика културе ФБиХ и Комисије за очување националних споменика БиХ почела његова обнова, већ су дала потврду о вековном присуству Срба на овом делу БиХ. Резултати истраживања стручњака добојског музеја су ископани клинови, вероватно коришћени приликом израде кровне конструкције манастирске цркве, као и низ других металних предмета.

- Пронашли смо и металне мамузе и поткове за обућу, које по свему судећи потичу из а. или 16. века. Тачан временски период њиховог настанка утврдићемо по завршетку ове фазе припреме за обнову манастира срушеног пре више од три века - кажу у Музеју Добој, којем су поверени послови археолошких истраживања у општини Завидовићи (ФБиХ).

У народу познатији као манастир Удрим, девастиран је у потпуности пре 320 година, па су се манастирска слава и други значајнији верски јубилеји обележавали крај остатака његових зидина и темеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације