Зрењанин лежи на почецима цивилизације: Непроцењиво археолошко благо открили копајући топловод

Б. Грујић

08. 10. 2019. у 16:01

Зрењанин лежи на почецима цивилизације: Непроцењиво археолошко благо открили копајући топловод

Фото Град Зрењанин

У башти Градске куће у Зрењанину пронађени археолошки предмети из праисторије. Осим на остатке грнчарије, истраживачи набасали и на људске скелете

ПРИЛИКОМ радова на реконструкцији топловодне мреже у башти Градске куће, откривени су предмети из доба неолита и остаци грнчарије и људских скелета. Кустос музеја у Зрењанину Дејан Воргић потврдио је да је до сада пронађено много археолошких фрагмената из неолита, 7.000 година пре нове ере, предмета са одликама старчевачке и елементима винчанске културе, чак и делова насеобине из неолита.

У мноштву делова грнчарије и појединих делова скелета, пронађен је и фрагмент са уклесаном женском фигуром, чија су два дела пронађена. По речима археолога, постоји нада да ће у даљем ископавању бити пронађен и остатак делова, чиме би фигура била комплетирана, а откриће добило на значају.

Материјал се још прикупља, пронађени делови перу, обрађују и упоређују.

- Пронађени су и делови тањира из турског доба, средњовековни новчић, затим стуб са средњовековне цркве. Проналазак насеобине из најстаријег доба било би нешто фантастично и због тога смо фокусирани управо на тај период и предмете који потичу из њега - истиче Дејан Воргић.


Археолози на налазишту,Фото Град Зрењанин

Он напомиње да је наредне године велики јубилеј, два века од завршетка градње Жупанијске зграде, па би то била сјајна прилика да се јавности прикажу сви артефакти пронађени у башти Градске куће.

Фото Град Зрењанин

АРТЕФАКТИ У БУДИМПЕШТИ И ТЕМИШВАРУ

КАДА су дограђивана крила на Жупанијској згради, 1886. године, како каже Дејан Воргић, пронађено је такође много предмета из претходног периода. Они су завршили у Будимпешти и Темишвару, јер овде није било музеја. А сада је ситуација другачија и пронађени предмети из праисторије ће бити у зрењанинском музеју.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

VincaSrbi

08.10.2019. 16:42

Zna se ko su najstaroji nard na ovim prosotorima! Reci te to onim zapadnim banditima!

Миле 666

08.10.2019. 19:14

@VincaSrbi - Реците ви то непросвећеним Србима.