Кнежево оружје на аукцији: Револвери Михаила Обреновића за 13.225 долара

Д. ВУЈИЧИЋ

07. 10. 2019. у 19:02

Аукцијска кућа из Колорада нуди на продају српску знаменитост. Ово оружје први пут нуђено пре пет година. Сабља краља Милутина откупљена српским новцем завршила на Цетињу

Кнежево оружје на аукцији: Револвери Михаила Обреновића за 13.225 долара

Кнез Михаило Обреновић је користио револвере "франкот"

ЛУКСУЗНИ револвери српског кнеза Михаила Обреновића од пре десет дана налазе се на аукцијској продаји америчке куће "Морфија" по цени од 13.225 долара. Колекционари се прерачунавају пре куповине, а Бранко Богдановић, ауторитет број један у Србији када је старо оружје у питању, сматра да би најбоље било да држава "одреши кесу" и врати драгоценост у галерије музеја.

- Револвери Михаила Обреновића имају национални и историјски значај - каже Богдановић. - Ради се о примерцима које је фирма "Франкот" из Лијежа поклонила српском кнезу 1862. године, у време када је расписан први "тендер" у војсци за замену пиштоља "капислара" оружјем које се управо појавило у војскама света. Те године револвери нису купљени, али их је српска војска добила три године касније када су Белгијанци модернизовали метак за њега.

Примерак револвера из 1871. постоји у Војном музеју.

- Конкретно, ово оружје које се сада продаје, први пут се појавило на аукцији пре око пет година, и то по цени од неколико хиљада евра, али су га брзо повукли из продаје - сећа се Богдановић. - Револвери су сада "боље процењени" и видећемо ко ће да их купи. Било би добро да то буде држава Србија.

Бранко Богдановић додаје да, нажалост, није реткост да се сличне музејске вредности изнете из земље појављују на продајним сајтовима. Подсећа на случај сабље краља Милутина из 1315. коју је на аукцији откупила врањанска фирма "Алфаплам", да би је Србија потом поклонила Црној Гори. И данас се налази у Цетињском музеју.

- Сабљу је незаконито изнео, вероватно, потомак црногорске династије Петровића осамдесетих година прошлог века, али је тада "скочила" Србија и откупила драгоценост. Будући да је Милутинову сабљу 1868. црногорском краљу Николи поклонио руски цар Александар Други, у Србији је закључено да треба да се чува у музејима тада братске државе - објашњава стручњак.

- Како се она нашла у Русији, друго је питање.


"Манлихеров" пиштољ краља Александра Обреновића


"Манлихеров" пиштољ краља Александра Обреновића из 1901. враћен је у Србију. Недавно је дигнута узбуна због одликовања краља Петра Другог Карађорђевића, која су такође нуђена на аукцији, али се испоставило да су - лажна.

- Да се системски бавимо својим изнетим националним благом, оно не би доспевало на тржиште. Било би откупљено на време и по нижим ценама од аукцијских. Овако, ради се намах - закључује Богдановић.


ПОСЕД АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА

КАКО стоји у понуди, Обреновићево оружје је у власништву америчког пензионисаног пуковника Томаса С. Ријана. Пуковник је раније био стациониран у америчкој амбасади у Прагу у периоду 1954-1956. и револвере је вероватно набавио за то време, огласили су продавци.

Оружје је опточено "сертификованом античком слоновачом". Кутија је такође украшена угравираним месинганим угловима. Велики украшени медаљон око краљевског печата говори да је револвер произведен у децембру 1862. Оружје је позлаћено, као и метак у цеви.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dušan

07.10.2019. 21:00

Nadam se da ce drzava Srbija jednog dana otkupiti svo nacionalno blago Srbije koje je rasuto po svetu, i vratiti ih u muzeje.

@Цезар

07.10.2019. 22:32

Па да се сложе коцкице... мислим испред музеја...