Од једне алпинке направили стадо

В. Ћирић

среда, 02. 10. 2019. у 16:41

Од једне алпинке направили стадо

Фото Г. Ћирић

Некадашњи трговци Смиља и Димитрије Павловић из Пирота, пензионерске дане проводе чувајући своје козе. Свака од педесет коза има своје име. Од преве козе коју су добили на поклон, а данас имају озбиљно стадо

НЕКАДАШЊИ трговци "Дуван-промета" из Пирота Смиља (67) и њен супруг Димитрије (71) Павловић, своје пензионерске дане, већ две деценије проводе чувајући козе у месту Шумје, надомак села Нишор, у подножју Старе планине. Када се присећа првих пензионерских дана марљиви Димитрије обавезно, с поносом прича, како је почео са једном алпинко козом коју је супруга добила на поклон од своје сестре из Сопота. Сада имају 50 коза и 25 јарића!

- Нисмо могли да седимо кући или да се шетамо градом. Када смо добили прву козу, сачували смо је, она се ојарила и тако је све почело. Мало-помало, број се повећавао и данас имамо право стадо уматичених коза, које се у овом крају, због малих прохтева и велике издашности зову и "сиротињске краве". Веома су захвалне за чување, али треба доста рада и обавеза које се не могу одлагати од данас до сутра. Џак цемента или даску можеш да оставиш и да је не помераш месецима, али коза је жив организам који мора да буде сит и здрава. Мораш да бринеш о њему и да га надгледаш - каже Димитрије, кога пријатељи зову Мића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Електрични тротинети – код нас и у Европи

- Козе ме смирују кад уђем у шталу. Свакој сам дао име. Немају неке велике прохтеве, али морају увек да буду сите, на сувом, да се добро напасу. Хвала богу, овде има траве у изобиљу, а терен је као створен за овакву врсту сточарства и испашу. Штета што млађи нису заинтересовани и што беже од овог посла од кога има користи, али има и обавеза. Од овог стада сасвим комотно може да живи четворочлана породица - прича Мића, који је за предстојећу зиму припремио више од 1.500 бала сена, али и кукуруза.

Он има музилицу, али највише воли кад своје стадо помузе ручно, на природан начин. Од потока млека, праве првокласни сир. У сезони испаше, током лета, када на ливадама и у шумама буквално расту чајеви, свакодневно помузе и преко 100 литара млека и није тешко израчунати колико сира сваког дана направе, ако се зна да је за килограм сира потребно око седам литара млека. Сваког месеца у време муже буде око 400 килограма сира који продају по цени 450 динара.

- Козје млеко је изузетно здраво. То знају многи па га баш зато и купују. Има и оних који дођу по сурутку која је одлична за регенерацију јетре. Колико је мени познато, коза је једина животиња која не оболева од канцера. Вероватно зато, што је много чиста животиња која неће да пасе сваку траву нити да се свуда напије воде. Тамо где се коза напије, може слободно да пије и човек - каже овај пензионер, деформисаних прстију од ручне муже, која обично траје по неколико сати.

Павловићи се не жале на обавезе и послове који се ређају један за другим, као на филмској траци. Каже да би он и супруга од пензије могли комотно да живе, али не могу да замисле како би то изгледало без стада и свакодневних послова око њега. Он обично чува стадо, припрема храну и ради остале послове, док је супруга задужена за продају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У ком граду у Србији живе најинтелигентнији људи

СТРЕС ИЗАЗВАО ШЕЋЕР

- ПРЕ НЕКОЛИКО година, док су козе, из једне ка другој ливади прелазиле пут ка Нишору, на стадо је налетео један пијани возач и усмртио десетак коза. Са стадом је у том тренутку била Смиља, која је услед великог стреса добила дијабетес, и од тада се лечи од те болести. До тог момента је ни прст није заболео - закључује Мића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације