ДАНИЦА Шмиц је наставница математике, планинарка, бака и још много тога, али је најпоноснија на волонтерски посао који обавља скоро пола века!

Радни век завршила је као наставница математике, па има доста искуства у раду са младима. Даница је изузетно стрпљива, пажљива, блага и искусна. Њени пријатељи кажу да је увек насмејана, брза, окретна и веома весела. Пре тридесет година остала је удовица, а када је децу извела на пут, одлучила је да своје време и енергију поклони другима.

- Педесетих година сам завршила курс за болничарку - сећа се Даница. - У то време смо сви били обучени да пружимо другом помоћ, а било је и доста прилика, јер је постојало много организација у које су људи могли да се укључе. Ја сам одлучила да се прикључим Црвеном крсту и активна сам од 1970. године, па тако следеће године славим пола века волонтирања!

Укључена је у програм самопомоћи на Сењаку који је намењен помоћи старијим особама које живе саме и потребна им је помоћ.

- Обилазим их, купим им шта им је потребно, доносим лекове, плаћам рачуне, а често их и изведем из куће да се прошетају - истиче Даница. - То су усамљени људи који живе сами или се осећају одбаченим. Највише им помогне што разговарам са њима. Прича им највише значи, а то новац не може да купи.

Даница има пуне 83 године, па се често дешава да она пружа помоћ пензионерима који су млађи од ње. Некада су то особе млађе и по две деценије!

- Није важно колико човек има година, већ какав живот води - каже Даница. - У животу је важно каквог сте расположења, често ми се жале и кукају, а ја свима саветујем да одбаце лоше мисли и да изађу из куће.

Са два унука, хобијима, планинарењем и свим интересовањима, Даница нема слободног времена. Ипак, успе да "украде" по неки сат за себе. Рецимо, протеклог викенда је правила ајвар.

- Пошто живим у стану купила сам четири килограма паприка, колико могу да донесем - каже Даница. - Испечем их на тераси, ољуштим и не уморим се много. Сутрадан самељен и скувам, па ми изађу две тегле, што је за мене саму сасвим довољно, али је важно да имам када ми се приједе и да знам да сам га ја правила.

АКТИВНА ПЛАНИНАРКА

ОД 2004. године Даница има књижицу Планинарског удружења "Победа" и са њима редовно "шета" по планинама Србије.

- Недавно сам се вратила из Виминацијума и Мионице, а за крај септембра се спремам за Рајац - каже Даница. - Посебно ми се допала Мионица, јер сам посетила кућу војводе Мишића чији праунук живи на Сењаку и мој је комшија.