Људи у црном приредили сахрану несталом глечеру

Бета

недеља, 22. 09. 2019. у 23:59

Људи у црном приредили сахрану несталом глечеру

Фото Танјуг-АП

Учесници церемоније у Швајцарској, међу којима је било и деце, положили цвеће и опростили се од алпског глечера Пизол
Као на Исланду пре неколико недеља, активисти су у Швајцарској обележили дугим посмртним маршом на планини нестанак једног од највише проучаваних алпских глечера, Пизол, који се топи услед климатског загревања.

Око 250 људи, међу којима су неки били обучени у црно, је после два сата хода стигло до старог глечера који се налази близу Лихтенштајна и Аустрије, на висини од око 2.700 метара.

Прочитајте још: У Аустралији велики протести против климатских промена

"Ту смо да кажемо збогом Пизолу", рекао је окупљенима Матијас Хус, стручњак за глечере из Савезне политехничке школе у Цириху, док је свештеник Ерик Петрини позвао за божју помоћ у супротстављању огромном изазову климатских промена.

Церемонија се одржава дан уочи специјалног самита УН о клими, сутра у Њујорку, коме ће присуствовати више шефова влада и држава. Они се позивају да појачају ангажовање да се ограничи загревање планете на 1,5 или два степена Целзијуса у односу на прединдустријску еру у 19. веку.

"У Швајцарској Пизол је толико изгубио од своје супстанце да са научне тачке гледишта више уопште није глечер", рекла је за Франс прес Алесандра Деђакоми, из Швајцарског удружења за заштиту климе, невладине организације која је организовала ову церемонију.

Учесници, међу којима је било и деце, положили су цвеће али нису ставили никакву спомен плочу за разлику од оног што су урадили Исланђани 18. августа, када су се опростили од свог првог несталог глечера Окјокула.
Међутим у Швајцарској као и на Исланду, две земље познате по својим глечерима, научници су пођеднако забринути због климатског загревања.

"Од 1850. године процењујемо да је око 500 швајцарских глечера потпуно нестало", од којих је само 50 имало име, рекао је Хус за Франс прес неколико дана пре данашње церемоније.

Према томе, како је рекао, Пизол није први који је нестао, али може се сматрати да је то први швајцарски глечер који нестаје и који је био добро проучен и то од 1893. године.Неспорно је констатовано да је од 2006. глечер изгубио између 80 и 90 одсто свог волумена. Остало је само 26.000 квадратних метара леда, што је мање од четири фудбалска терена, рекао је Хус.

Према швајцарској Мрежи за глациолошка истраживања (ГЛАМО) Пизол спада у категорију врло малих глечера, који представљају готово 80 одсто укупног броја швајцарских глечера. Налази се на релативно ниској надморској висини, (између 2.630 и 2.780 метара) и зависио је од количине снега акумулираних током зиме.

Попут Пизола око 4.000 алпских глечера под претњом је да се истопе за више од 90 одсто до краја века ако се ништа не уради да се смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште, одговорних за климатско загревање, показује студија Савезне политехничке школе у Цириху.
Највећи алпски глечер Алеч, који се налази у Швајцарској би тако могао да нестане до 2100. године ако се ништа не уради да се заустави загревање планете.

Сахрана Пизола је за невладине организације које су организовале тај догађај, међу којима и Гринпис, била начин да подсете да климатске промене такође угрожавају наша средства за опстанак и прете људској цивилизацију какву је знамо у Швајцарској и у свету.

Због тога је Швајцарско удружење за заштиту климе покренуло организовање референдума, названог "Иницијатива за глечере" у коме се тражи да се нето емисија штетних гасова у Швајцарској смањи на нулу најкасније до 2050. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације