ПОСЛЕ тачно 329 година, у чувеној Немањиној пећини у Старом Расу, на темељима још потпуно необновљене Цркве Светих архангела Михајла и Гаврила из 12. века, свештенство и монаштво овога краја одржало је у петак литургију, прву после дуже од три века, коју је предводио игуман манастира Сопоћани Теоктист.

Литургији у Старом Расу, где је Стефан Немања поставио темеље прве српске државе, присуствовали су и игуман Ђурђевих ступова Гаврило, игуман манастира Црна река Хризостом, протојереј Далибор Лазић...

У овој пећини је написано Вуканово јеванђеље, у њој је био заточен Стефан Немања, из ње је Немања молио Светог Ђорђа да га спасе и светитељ му је услишио жељу, а на брду, које се из пећине једино видело, Немања је касно изградио манастир Ђурђеве ступове, који је данас, заједно са Старим Расом, Петровом црквом и Сопоћанима светско културно добро под заштитом Унеска.

Заједно са комплексом Градина у Старом Расу, Црква Светих архангела лане је реституцијом враћена СПЦ и припада манастиру Ђурђеви ступови, чији је метох.

- Ово је историјски тренутак за Стари Рас и Српску православну цркву. Биће овде још много молитви и народних окупљања. Сада када је цео комплекс враћен СПЦ, учинићемо све да обновимо ову светињу и да у Стари Рас доведемо што више верника и туриста. Радује нас и што су локална самоуправа и Министарство туризма спознали значај овог простора и изузетне баштине и изградњом стаза и путоказа комплетну Градину учинили доступном туристима - истиче отац Гаврило, игуман Ђурђевих ступова, манастира који ће 2021. прославити 850 година од оснивања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕБРИГА О СВЕТСКОМ КУЛТУРНОМ ДОБРУ: Угрожени остаци седам цркава, жабокречина потопила Стари Рас