У Немањиној пећини молитва после три века

М. Н.

21. 09. 2019. у 08:30

У Немањиној пећини молитва после три века
У Старом Расу служена литургија на темељима Цркве Светих архангела Михајла и Гаврила. Цео комплекс враћен СПЦ и метох је манастира Ђурђеви ступови. Отац Гаврило: Историјски тренутак за Стари Рас

ПОСЛЕ тачно 329 година, у чувеној Немањиној пећини у Старом Расу, на темељима још потпуно необновљене Цркве Светих архангела Михајла и Гаврила из 12. века, свештенство и монаштво овога краја одржало је у петак литургију, прву после дуже од три века, коју је предводио игуман манастира Сопоћани Теоктист.

Литургији у Старом Расу, где је Стефан Немања поставио темеље прве српске државе, присуствовали су и игуман Ђурђевих ступова Гаврило, игуман манастира Црна река Хризостом, протојереј Далибор Лазић...

У овој пећини је написано Вуканово јеванђеље, у њој је био заточен Стефан Немања, из ње је Немања молио Светог Ђорђа да га спасе и светитељ му је услишио жељу, а на брду, које се из пећине једино видело, Немања је касно изградио манастир Ђурђеве ступове, који је данас, заједно са Старим Расом, Петровом црквом и Сопоћанима светско културно добро под заштитом Унеска.

Заједно са комплексом Градина у Старом Расу, Црква Светих архангела лане је реституцијом враћена СПЦ и припада манастиру Ђурђеви ступови, чији је метох.

- Ово је историјски тренутак за Стари Рас и Српску православну цркву. Биће овде још много молитви и народних окупљања. Сада када је цео комплекс враћен СПЦ, учинићемо све да обновимо ову светињу и да у Стари Рас доведемо што више верника и туриста. Радује нас и што су локална самоуправа и Министарство туризма спознали значај овог простора и изузетне баштине и изградњом стаза и путоказа комплетну Градину учинили доступном туристима - истиче отац Гаврило, игуман Ђурђевих ступова, манастира који ће 2021. прославити 850 година од оснивања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕБРИГА О СВЕТСКОМ КУЛТУРНОМ ДОБРУ: Угрожени остаци седам цркава, жабокречина потопила Стари Рас

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

др Милан Лекић

21.09.2019. 19:40

Темељи српске државе постављани су - још у време великих жупана српских (7-12 века), посебно Стефана Војислава/Доброслава ("попа из Луке", Орбини, "архипопа сплитског и архонта Далмације", Кекаумен 11в), чукундједа Стефана Немање (српски љетописи, дубровачки анали, византијски историчари) - у Далмацији и на Неретви. Рас је најмлађа српска жупа (од 1128.), на граници тема Србија-Далмација и Бугарска. Немања је, не као жупан Раса, већ као велики жупан српски владао Српском земљом (1166-1196)...

Citalac

21.09.2019. 20:18

@др Милан Лекић - Semovlad 1.; Stroimir; Semovlad 2.; Selimir; Vladen; Ratimir; Viseslav 1.; Radoslav 1.; Petar 1.; Bela-Uros 1. ( Pavle 1. );Krajihna; Hvalimir 1.; Cudimir; Hvalimir 2.; Dragomir; Dobroslav 1.; Radoslav 2.; Branislav; Dragihna; Nemanja.

др Милан Лекић

21.09.2019. 21:52

@др Милан Лекић - Главни град Немањине Српске земље Диоклије, Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Раса и свег Илирика је Котор. Он је источну границу Србије-Далмације са правца Ибар-Колубара померио у моравски басен, до Ниша и Јустинијане Приме (Лебане/Глебане/Глбочица). "Цариградски друм" пролазио је источно од Ниша. Западна граница Србије-Далмације је од 630-1355. на Раши-Чабру-Купи. Стефаново/Вуканово јеванђеље, као и Мирослављево, настајало је у Котору, престоници Србије, а не по пећинама Раса и Хума...

Citalac

24.09.2019. 18:46

@др Милан Лекић - Za Vasu obavest, u najstarijem prepisu Zitija Nemanje greskom je izostavljena jedna linija teksta u kojoj je stajalo da je Nemanja rodjen u Drepi u Prapratni. Tako kada se cita prepis ispada da je Nemanja rodjen u katedrali i krsten u katedrali. Besmisleno, da je rodjen u crkvi.

PRAVOSLAVLJE

18.11.2019. 16:03

Citajuci ove komentare moram da kazem da je stari ras prestonica srpske duhovnosti i drzavotvornosti,i prostog razloga sto je pod Svetim Simeonom i Savom,Srpski rod definitivno stao na Hristov put.A prvi koraci na tom putu,ucinjeni su ovde u Starom Rasu.