Свако грло за - медаљу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

18. 09. 2019. у 07:30

Свако грло за - медаљу

Маркус са ћерком Марином Фото З. Глигоријевић

Грла која гаје Ђурђевићи, из општине Свилајнац, најодликованија на Новосадском и Ресавском сајму. Од 30 говеда, 12 музних крава. Годишње произведу и до 80.000 литара млека

МАРКУС Ђурђевић из Кушиљева код Свилајнца трећа је генерација сточара у породици. Зато су њихова грла најодликованија на Новосадском и Ресавском сајму. Поред тога што су по сточарству једна од породица с најдужом традицијом, ова породица ради по принципу задруге, у којој свако има свој посао. Ђурђевићи се искључиво баве сточарством, а живе од продаје млека, која је на годишњем нивоу од 65.000 до 80.000 литара. Обрађују 45 хектара, али се ратарством баве само да би произвели храну за своја говеда. Имају 30 грла, од којих су 12 тренутно музне крава.

- Континуитет у сточарству је веома важан. Неки који сада почињу, одмах би да буду бољи од нас. После две-три године батале посао. Сточарством је 1949. године почео да се бави деда Живота, а наставио мој отац Петар. Од 1963. године излажемо говеда на Међународном сајму у Новом Саду, на коме су наша грла била апсолутни шампиони. Грла су квалитетна, јер пратимо генетику, а да бисмо помешали крв, увезли смо телад из Аустрије, Швајцарске и Немачке. Али све то кошта - оцењује глава породице Маркус Ђурђевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Пехари и медаље на свилајначким грлима


Он додаје да имају фарму коју могу да опслужују сами уз повремену помоћ сезонских радника. И свако има свој део посла.

- Ми смо породична задруга. Зна се ко прави концентрате, ко иде у стају, ко музе, а ко иде на њиву. Краве телим са мајком Вукосавом, супругом Јеленом, ћеркама Кристином и Марином и сином Стефаном. Јединствени смо по томе, што сва деца раде и возе тракторе - додаје овај вредни пољопривредник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Успела новосадска смотра аграра


Најмлађе дете, ћерка Марина (12), воли пољопривреду и остаће на селу, као и син Стефан, који је уписао Пољопривредну школу у Свилајнцу, а пошто је веома добар ђак, планира да заврши Пољопривредни факултет. Пољопривредом не жели да се бави само ћерка Кристина, која завршава за фризерку.


Ђурђевићи са бројним пехарима и признањима


ОПШТИНА ИЗДАШНО ПОМАЖЕ

МАРКУС оцењује да се старије генерације враћају пољопривреди, јер Општина издашно помаже произвођаче. Обезбеђује краткорочне бескаматне кредите, бесплатна студијска путовања, захваљујући којима су обишли фармере у пола Европе, а вођење Матичне службе наплаћује само 1.000 динара, док се у осталим општинама плаћа од 4.000 до 5.000 по матичном грлу.


ЖИВОТ СЕ ВРАЋА У СЕЛО

- КУШИЉЕВО је по површини највеће село у Србији. Имамо 2.200 хектара обрадивог земљишта. Године 1945. било је 5.000 становника, само 500 мање од Свилајнца. Сада имамо 2.350 житеља. Захваљујући подршци Општине, али и "Панасонику", у коме ради много људи, а млади у тој фирми реализују дуално образовање, живот се враћа у наше село, а деца се поново рађају - наводи Маркус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације