ГРЕШКОМ СТВОРЕНИ “СУПЕР-КОМАРЦИ”: Фатални ген требао да их десеткује, а не ојача

Novosti Online/Н. М. Д.

17. 09. 2019. у 20:15

ГРЕШКОМ СТВОРЕНИ “СУПЕР-КОМАРЦИ”: Фатални ген требао да их десеткује, а не ојача

Илустрација / Depositphotos

Британски научници хтели су да сузбију популацију комараца у Бразилу, али им је план пошао по злу

ПОКУШАЈ британских научника из компаније “Oxitec“ да сузбије популацију комараца у Бразилу генетским инжењерингом спектакуларно им се обио о главу када су нове хибридне крвопије постале још отпорније.

Прочитајте још: БЕСНЕ ПЧЕЛЕ ОДЛОЖИЛЕ ЛЕТ: Нико им ништа није могао док нису дошли ватрогасци

Они су још 2013. у природу око града Жакобин пустили 450 хиљада инсеката са доминантним геном који је требало да учини следећу генерацију слабашном и стерилном. Циљ је био да се за чак 90 одсто смањи локална популација како би се сузбиле болести које преносе.

Међутим, план је потпуно пропао, иако је у почетку деловало да се драстично смањује број комараца. Популација је поново “експлодирала” после 18 месеци, а између 10 и 60 процената јединки имало је модификовани OX513A ген. Испоставило се да су женке почеле да избегавају парење са инфериорним генетским материјалом.


Прочитајте још: Награда за „најбизарнија“ истраживања отишла за - магнетисање бубашваба

Да катастрофа буде још већа неки преживели носиоци “фаталног” гена постали су снажнији од “обичних” комараца, а могуће је и да ће развити отпорност на инсектициде, упозорава биолог Џефри Пауел који је скорије спровео студију о учинку експеримента.

Из Oxitec-а“ негирају поражавајуће резултате, наводећи да нису идентификовани никакви “негативни или неочекивани ефекти на људе или околину”. Такође наводе да се “дискриминација код парења” није догодила нигде на свету где су они увели генетски модификовану популацију комараца.

(rt.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Marko

17.09.2019. 21:17

"Naučnici" predstavljaju najveću opasnost za život na ovoj predivnoj planeti zemlji....

Шатор

17.09.2019. 21:47

Све указује на дешавања проречена у Јовановом откровењу...