Пред нама су нагле промене температуре, данас ће бити око 30 степени, а већ сутра нам стиже јесен – температуре ће пасти за 10 степени.


Хладније време ће потрајати до наредне недеље, кад ће се температура кретати опет око 30 подељка. Стручњаци тврде да нагле временске промене утичу на све, а да су најугроженији срчани болесници, астматичари и други хронични болесници.


- Овакве велике промене температуре утичу на све, а највише на хроничне болеснике и старије особе. Наши крвни судови се скупљају у жељи да задрже температуру, а оболели од кардиоваскуларних болести немају тако еластичне крвне судове. Због тога велике проблеме могу да имају особе с високим крвним притиском и срчани болесници. Угрожени су и оболели од астме због влаге, али и људи с болестима плућа и они који имају гастритичне тегобе – рекла је прим. др Бисерка Обрадовић, специјалиста Опште медицине.


У Србији ће данас бити ведро и свеже, у долинама и котлинама хладно и магловито. Дуваће слаб до умерен југозападни ветар током дана. Минимална температура ће бити од осам до 16 степени, а максимална дневна од 28 степени до 32 степена.


- Током вечери и ноћи на северу Србије следи наоблачење и захлађење с кишом, пљусковима, грмљавином и уз појачан североисточни ветар. Захлађење нам стиже у среду. Очекује нас нагли прелаз у јесен, температура ће пасти, температура ће пасти за готово 10 степени и очекује се киша, а на југу и истоку земље и пљускови с грмљавином. Максимална температура неће прелазити 20 степени – каже метеоролог Ђорђе Ђурић.


У четвртак ће на северу бити суво и прохладо са сунчаним интервалима. Максимална температура биће од 15 до 20 степени. У петак и суботу у току јутра ведро и веома хладно, понегде с маглом и слабим приземним мразем. Током дана очекује се сунчано и прохладно време, а максимална температура биће 20 степени. Од недеље ће отоплити па ће се температуре приближити 30 подељку.